Privata skogsägare nöjda med älgstammens storlek

De privata mindre skogsägarna är i stort sett nöjda med storleken på dagens älgstam. Hälften av jägarna vill däremot gärna ha fler älgar i skogen. Det visar preliminära resultat från undersökningar om attityder till älgar, jakt och skogsskador.
De privata småskogsägarna äger lite drygt hälften av den svenska skogen. De stora privata skogsbolagen äger ungefär en fjärdedel av skogen, ändå är det mest deras klagolåt över älgarnas skador som hörs i debatten mellan jägare och skogsintressena. Det är i stor utsträckning storskogsbrukets röster som ses och syns i media, inklusive skogsnäringens egna tidningar och tidskrifter.
Men 5060 procent av småskogsägarna är nöjda med älgstammen som den ser ut i dag. 1015 procent vill till och med se fler älgar i skogen, säger Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet.
Preliminära resultat
De preliminära resultaten kommer från två stora undersökningar som ännu inte är helt klara. Daniel Ligné läckte uppgifterna under föreningen Skogens stora årliga skogsexkursion.
Den ena undersökningen görs av professor Göran Ericsson, SLU i Umeå tillsammans med Fredrik Widemo, Uppsala univeritet och Roger Bergström, Skogforsk. I den undersökningen har 6 000 personer tillfrågats om deras attityder till älg, skog, jakt och viltvård. Forskningsrapport kommer senare.
Den andra undersökningen är beställd av Jägareförbundet och har genomförts av Landja, ett opinionsunderökningsinstitut i stil med Sifo. De har frågat 2 000 skogsägare. Deras rapport är heller inte klar men kommer inom kort.
Även en äldre undersökning (Fällman) visar i stort sett samma sak. De privata småskogsägarna är rätt nöjda med storleken på den älgstam som finns.
Positiv bild
Det är en för jägarna och jakten mycket positiv bild som ges. Det finns några tendenser som kan nämnas. I norra Sverige är man i högre grad positiv till älgstammens storlek än längre söderut. Man kan också se en tendens att unga skogsägare är mer positiva till dagens älgstam än äldre, säger Daniel Ligné.
Att skogsägarna i södra delen av landet inte är lika positiva stämmer väl med hur det ser ut. Där har älgstammen under några år varit i stadig tillväxt.
Man kan också se att skogsägare som bor lite längre från sin skog är mer positiva till älg än de som bor på en gård mitt i sin egen skog.
Den här mycket mer positiva synen på älg som finns hos privata skogsägare försvinner ofta i den breda debatten, men den märks i det lokala samrådet.
Det är bara oenighet i ungefär tio procent av samråden, och då är det oftast konflikten med storskogsbruket som slår igenom, förklarar Daniel Ligné.
Älgstam att leva med
För Jägareförbundet gäller det att försöka förvalta en älgstam som alla kan leva med.
Det svåra nu är att kompromissa mellan de skilda uppfattningar om älgstammens storlek som finns bland markägarna. Det är samma älgar som springer på såväl de privata som skogsbolagens marker, tillägger Daniel Ligné.
![]() Mer älg i skogen vill nära hälften av jaktkortslösarna ha. Men också 10-15 procent av de privata småskogsägarna. En majoritet är nöjda med hur det ser ut i dag. Bara cirka 20 procent, huvudsakligen i södra Sverige, vill ha mindre älg. Fällmans undersökning gjordes 2002. De andra är ännu ej publicerade. Grafik: Elin Brander |
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.