Markeringarna visar varifrån det samlats in och registrerats spillning i den pågående inventeringen. Källa: Rovbase

Mest vargspillning inskickad från Dalarna

Vargspillningsinventeringen rullar på. Hittills har 592 spillllningsprover skickats in och registrerats på sajten Rovbase. Flest spillningsprover kommer från Dalarna.

1 oktober inleddes den extrainsatta vargspillningsinventeringen. Inventeringen pågår till och med den 31 mars och syftet är att en gång för alla ta reda på hur många vargar det i beräkningsmodellen ska finnas i en familjegrupp av varg. Resultatet av den pågående inventeringen kommer att få stor betydelse för vilken omräkningsfaktor som ska användas vid kommande varginventeringar.

 

Flest från Dalarna

Totalt har det i skrivande stund skickats in och registrerats 592 spillningsprov. Flest prov, 174, är inskickade från Dalarna. Gävleborgs län är god tvåa med 161 spillningsprov och från Värmlands län finns 133 registrerade prov. Den löpande inventeringen samt resultat från spillningsproverna finns på sajten Rovbase.

 

Inget intresse från ”naturvårdsorganisationerna”

Förutom länsstyrelsernas fältpersonal skickas spillning in från jägarna och det är Jägareförbundet som organiserar arbetet. På förbundets hemsida finns även information hur man gör för att delta i den pågående spillningsinventeringen.

Alla, jägare som ickejägare, är naturligtvis välkomna att delta i inventeringsarbetet. Men hos ”naturvårdsorganisationerna” verkar det hittills inte finnas något intresse i att delta i inventeringarna. På till exempel Rovdjursföreningens hemsida samt den mer aktiva Facebooksidan som drivs av föreningen saknas information om spillningsinventeringen helt och hållet.

Inte heller på Naturskyddsföreningen hemsida återfinns någon information om den pågående vargspillningsinventeringen.

 

Den som är intresserad av att vara med och samla vargspillning kan läsa mer om arbetet här.

Fakta

Totalt DNA-identifierades under den förra inventeringssäsongen (1 oktober 2016–31 mars 2017) 378 olika vargar i Skandinavien.

Under det senaste reproduktionsåret för varg, 1 maj 2016–30 april 2017, DNA-identifierades 401 olika vargar i Sverige och Norge.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev