Tummen ner för minskad hundträning
Företrädare för två älghundklubbar gör tummen ner till förslaget om minskade möjligheter att träna hundar. Även Jägareförbundet är tveksam till att det är rätt väg att gå.
Förslaget från fyra älgförespråkare om att korta jakttiden på älg och minska möjligheten att träna hundar till enbart under tillåten jakttid väcker starka känslor och intensiva diskussioner.
På exempelvis Svensk Jakts Facebooksida har debatten i många inlägg gått het mellan de som håller med förslagsställarna, och de som tycker att de har fel.
Svensk Jakt ringde upp Magnus Jensen, ordförande Svenska Älghundklubben, och Ted Karlsson, ordförande Svenska Jämthundklubben, för att höra deras synpunkter. Båda är inte oväntat kritiska till förslaget.
– Jag tycker det är beklagligt att man drar så långtgående slutsatser utan att ha några egentliga fakta. Som jag ser det grundar de sitt förslag på spekulationer, kommenterar Ted Karlsson.
– Det man gör är att vända sig mot hundanvändningen som sådan, när det riktiga borde vara att diskutera vilken typ av hundar som används. Jag menar, en riktig älghund jobbar lugnt och metodiskt med älgen för att den ska stå. Under ståndarbetet lägger sig älgar ner, de betar, de idisslar. Så gör inga stressade djur.
Jägarnas ansvar
Ted Karlsson är inne på samma linje som Jägareförbundet är i sin nyligen publicerade film om etiken vid jakten med hund.
– Jag tycker det uttrycks bra i filmen. Vi har ett ramverk och inom det ska vi jägare ta vårt ansvar. Vi jagar inte med för skarpa hundar, vi släpper inte när vintern är sträng både för viltets och hundens skull, för att ta ett par exempel.
Liksom Ted Karlsson har Magnus Jensen inget emot att ta debatten om hundanvändning och jakttider. Men Jensen menar att diskussionen kommer att föras med fel utgångspunkt när den tar avstamp i ett skarpt förslag till regeringen.
– En sådan diskussion ska först föras av oss jägare, gärna tillsammans med andra intressenter som skogen och jordbruket. Utifrån vad som kommer fram där och utifrån fakta som tas fram genom forskning kan vi ställa gemensamma förslag. Nu har man lyft det till en nivå där det blir svårt att föra en bra diskussion. En sådan får man knappast genom att olika intressenter skickar skrivelser till regeringen.
Magnus Jensen tror att man slår in på en farlig väg genom att enskilda jägare vänder sig direkt till departement och politiker.
– Då inspirerar man andra att göra samma sak. Vad händer med vår tradition med löshundsjakt om politikerna ska bestämma detaljerna. I förlängningen kan det ta en ände med förskräckelse, säger han.
Rena hundar
Varken Magnus Jensen eller Ted Karlsson tycker att ett förbud mot all hundanvändning under vissa tider är en bra väg för att komma tillrätta med hundar som har ett olämpligt beteende. Däremot tror de att en process som leder till vildsvinsrena respektive älgrena hundar är något som kommer.
– Det ser jag gärna, säger Ted Karlsson. Jag arbetar själv mycket med mina hundar för att de inte ska jaga vildsvin.
Magnus Jensen tror att det i framtiden blir de jägare som har hundar som jagar ett viltslag som får jaga mest.
– Jag tror på en återgång till artvisa jakter istället för de här klövviltjakterna som varit så populära på senare år. Men för att det ska bli så har vi själva och inte minst jaktledare och yrkesjägare ett stort ansvar, när de arrangerar jakter och väljer hundar, säger Magnus Jensen.
Annat under brunst
Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné, som är den som pratar om jaktetik i filmen som nämns ovan, tycker att förslagsställarna genar lite i kurvorna, som han säger.
– Vi jagar till exempel dovhind, dovkalv och råbock under brunsten. Jag tycker också att deras problembeskrivning i övrigt är klen. Att införa kortad jakttid och sämre möjligheter för att träna hundar och genomföra jaktprov är att gå mycket långt, på grund av att man hittat en död älgkalv i södra Sverige.
Ligné har inget emot att diskutera de problem som kan finnas med hundanvändning vid olika jaktformer och jakttidernas längd. Men han menar att det måste ske utifrån fakta.
– Jägareförbundet arbetar för att vi med utgångspunkt från biologi och etik ska ha så långa jakttider som möjligt. Jakttider är något som engagerar och något som alla jägare har synpunkter på. Till exempel tror jag att det kan finnas stöd för att sluta älgjakten sista januari. De älgar man inte lyckats skjuta till dess lär inte fällas i februari heller, säger Daniel Ligné.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.