– Vad gäller CIC så kan man konstatera att det inte finns någon officiell, godkänd världsrekordlista av flera skäl. Ett av skälen är att gamla mätningar inte är införda i den nya databasen, säger Björn Sundgren, troféansvarig på Svenska Jägareförbundet. Foto: Magnus Rydholm

Världsrekord eller inte?

Premium

Håller fortfarande den svenska bocken från Widtsköfle världsrekord när det gäller rådjurstroféer? Svaret på den frågan är både ja och nej.

Ingen kan för tillfället säga sig inneha något världsrekord inom CIC. Inte ens Widtsköflebocken. Foto: Sten Christoffersson

Den moderna tekniken är ofta mycket bra, men ibland ställer den till med förvirring.

På nätet kan man till exempel hitta en gammal artikel där Svensk Jakt hävdar att det gamla världsrekordet för bocktroféer, det från skånska Widtsköfle på 246,9 poäng, hade slagits av en engelsk bock, skjuten av Tom Troubridge 2006.

 

Uppmärksam läsare

En uppmärksam läsare påpekade detta när Svensk Jakt publicerade artikeln ”Guldbockarna som slår världen med häpnad” i nummer 8/2017, där vi skriver att bocken från Widtsköfle ännu håller världsrekordet.

När det gäller Tom Troubridges bock var vi på Svensk Jakt lite snabba med att utnämna den till nytt världsrekord. Sant är att den första mätningen visade på över 270 poäng, men för att trofén ska få officiell status som världsrekord måste den mätas in vid ett utlyst tillfälle och av flera CIC-utbildade trofémätare. Widtsköflebocken bedömdes till exempel på CIC:s kongress i Dubrovnik den 18 maj 1983.

 

Abnorma horn

Den engelska rekordbocken har under åren bedömts av brittiska trofémätare och även två internationella juryer och alla har bedömt den till mer än 270 poäng.

Vid kontakt med Caroline Sorensen på CIC skriver hon att den engelska bocken har mätts av troféutvärderingsnämnden (CIC Trophy Evaluation Board) men att trofébedömarna hade bekymmer med mätbarheten eftersom skallbenet var så pass mycket tjockare än det borde vara.

Då och då dyker det upp rekordbockar, men de flesta bedöms senare vara abnorma. Många brittiska bocktroféer har sedan 1970-talet klassats som abnorma, så kallade ”Baillie monsters” (namnet syftar på Peter Baillie, den jägare som sköt ett av de första ”monstren”). Abnormiteten påverkar inte bara hornet utan även skallen i sig, med en stor mängd onormal benväxt.

 

Ny databas

– Vad gäller CIC så kan man konstatera att det inte finns någon officiell, godkänd världsrekordlista av flera skäl. Ett av skälen är att gamla mätningar inte är införda i den nya databasen, säger Björn Sundgren, troféansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Han tillägger att utvärdering och arbete med detta inleddes den 28 augusti, då de internationella trofémätarna hade möte.

Avslutningsvis kan man konstatera att ingen i dagsläget kan säga sig inneha något världsrekord inom CIC. Inte ens Widtsköflebocken.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev