Fortsatta frågetecken kring Vargkriget

Sanningen kring dokumentären Vargkriget är svår att reda ut. Det menar P1-programmet Medierna efter att ha granskat den omdebatterade filmen.

Radioprogrammet menar att eftersom journalisten Peter Andersson och SVT valt att helt och hållet anonymisera personerna i dokumentären och dessutom förstört allt råmaterial är det i princip omöjligt att veta om det som visas och påstås i dokumentären faktiskt är sant.

Varken Peter Andersson eller någon annan på SVT har varken sett någon död varg eller varit med när varg skjutits illegalt. De har heller inte låtit någon av dem som säger sig delta i den organiserade vargjakten ta med en filmkamera för att dokumentera den illegala jakten.

 

Samlade uppgifter

I dokumentären sades att jägare i det illegala nätverket avlivade 26 vargar under 2009. Men Peter Andersson medger nu i radiointervjun att han inte säkert vet om det illegala nätverket sköt en enda varg eftersom han inte varit med när det skjutits varg. 
Jag kan inte veta det, men samlade uppgifter pekar åt samma håll, säger Peter Andersson till Medierna.

Polisen i Värmland säger till Medierna att de inte känner till ett nätverk som jagar varg illegalt. Däremot menar polisen i Dalarna och länsstyrelsen i samma län att uppgifterna i dokumentären stämmer ganska bra överrens med deras uppfattning.

 

Filmen Jägarna mer trovärdig

Värmlandsjournalisten Sven-Erik Karlsson, som i sitt yrkesliv arbetat med att kartlägga illegal jakt på varg, är frågande till innehållet.

Jag är besviken. Filmen Jägarna är mer trovärdig än den här dokumentären, säger han och hänvisar till detaljer som konstiga vapen och fällor som är omöjliga att fånga varg i.

Däremot är han helt övertygad om att det finns nätverk som ägnar sig år att jaga varg illegalt.

Du kan lyssna på programmet via Mediernas hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev