Lågt nationellt stöd för jakt i nationalpark
Drygt var femte svensk (22 procent) anser att det ska vara tillåtet att jaga i skyddade naturområden. Det visar en undersökning av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
I maj 2009 skickades ett undersökningsformulär ut till 15 317 personer i Sverige. En sammanställning av svaren visar att många svenskar vill öka tillgängligheten i skyddade naturområden. Men på nationell nivå vill en majoritet inte tillåta att folk får elda, tälta, jaga eller köra snöskoter var man vill.
I undersökningen finns också mycket stora skillnader beroende på var de tillfrågade bor. Boende i kommuner med stor andel skyddad natur är betydligt mer positiva till att alla typer av aktiviteter ska få ske i skyddade naturområden jämfört med de som bor i till exempel Stockholms län.
Störst stöd i Norrland
22 procent av de tillfrågade anser att det ska vara tillåtet att jaga i skyddade naturområden. Det är mycket lägre jämfört med de 68 procent som anser att det ska vara tillåtet att fiska. Även här är det på länsnivå en stor variation mellan Stockholms län (16 procents stöd) och Norrlandslänen samt Dalarna där stödet ligger mellan 29 procent och 38 procent.
Störst stöd för jakt i skyddade naturområden finns i Dorotea (65 procent), Nordmaling och Älvdalen (64 procent) samt Storuman och Sorsele (59 procent).
Lägst stöd för jakten finns bland boende i kommuner i Stockholms län. Lägst stöd återfinns i Österåker (9 procent) följt av Solna (11 procent), Stockholm (12 procent) samt Botkyrka och Lidingö (13 procent).
Jägareförbundet: Jakt kan vara en tillgång i naturskyddade områden
Jakt påverkar inte naturmiljöerna eller den biologiska mångfalden negativt. I stället kan jakten bidra till balans hos viltstammarna och skydda utsatta arter. Det skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.
Hans von Essen. |
Jakt påverkar inte naturmiljöerna som sådana och jakt på jaktbara viltarter har ingen påverkan på biologisk mångfald eftersom arterna redan bedömts jaktbara, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet.
Om syftet med ett reservat är att skydda en rik flora, en fågelart eller värdefull geologisk formation behövs absolut inget jaktförbud, menar Jägareförbundet. I stället finns fördelar ur naturvårdssynpunkt av jakt på till exempel räv och mink som tar ett stort antal fågelungar och småvilt. Ett annat gott exempel på detta är jaktmöjligheten i det nybildade Kosterhavets nationalpark.
Inte förvånande
Jägareförbundet menar att det inte är förvånande att inställningen skiljer sig markant om man är boende i Stockholm eller bor i en kommun med stor andel skyddad natur. Ju längre från Stockholm man bor ju fler tycker jakt ska vara tillåtet. Detta visar att det sätt vi människor levt och överlevt på i alla tider känns främmande i en allt mer urbaniserad värld, anser förbundet.
Självklart ska vi skydda våra naturvärden men det är inte jakten som påverkar dessa naturvärden. Snarare är det naturligt att vi jägare som med vår kunskap, genuina intresse och med stor hänsyn fortsätter ta till vara på naturens resurser, säger Hans von Essen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.