Svensk Jakt listar de tio största älgtroféerna som fällts i landet genom tiderna.

Det här är Sveriges största ­älgtroféer

Premium

Rekordåret 1982 fälldes 174.700 älgar i Sverige. Men 1982 går inte bara till ­historien när det gäller antalet fällda älgar, det var också året då älgar med ­riktigt stora troféer sköts.

Rekorden duggade tätt 1982. Spekulationerna var många om störst i Sverige, störst i Norden och rentav störst i Europa. Under septemberjakten detta år föll tre älgtjurar av sällan skådat slag i tre olika län – Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Redan 1981 hade en enorm älgtjur skjutits i Bjuråker, Hälsingland. En tjur som då blev nytt svenskt rekord. Kunde någon av 1982 års älgar slå denna?

Europarekord!

När dammet hade lagt sig, det vill säga alla troféer torkat och mätts in, stod det klart att det så kallade Vuollerimhornet inte bara blev nytt Sverigerekord utan också nytt Europarekord.

Det här var alltså 35 år sedan. De fyra älgarna toppade rekordlistan i nästan tio år men 1994 sköts två tjurar som båda fick plats bland de fem största. Bland de tio största så kan man också notera att tre kommer från Norrbotten. Den största förstås, men också de enda två som har skjutits på 2000-talet.

Arkivfoto: Edvin Nilsson

1. Bjässen från Norrbotten

420,2 poäng. Jokkmokk, Norrbotten 1982.

Leif Jacobsson hade inte ens tänkt gå ut den där torsdagen, den 9 september 1982. Vädret var inte det bästa och jaktlaget hade bestämt att de skulle stycka tidigare fällda älgar. Det var ju tur att han gick ut ändå!

Den gigantiska 26-taggaren mätte 420, 2 poäng och slog det tidigare sovjetiska rekordhornet från 1963 på 403,65 poäng med råge. Mer om den historiska älgtjuren kan du läsa i Svensk Jakts septembernummer.

Som kuriosa kan nämnas att fram till september 1982 så räknades det så kallade Revsundshornet som Sveriges och Europas största älgtrofé. Trofén kom från en tjuvskjuten älg och hittades i augusti 1955 utanför Revsunds kyrka i Jämtland av två pojkar som var ute och fiskade. Eftersom skytten var okänd och trofén rekonstruerades med ett nytt pannben blev Revsundshornet aldrig officiellt bedömt och registrerat. Poängen 414 gällde dock som inofficiellt rekord fram till 1982.

Foto: Peter Thulesson

2. Tre tjurar på en timme

385,1 poäng. Storuman, Västerbotten 1982.

Sveriges näst största älg fälldes också 1982. Det var i Västerbotten och första jaktdagen, måndagen den 6 september. Gustaf Norberg från Storuman jagade på Rönnlidens kronopark ovan odlingsgränsen väster om Långsjöby.

Allt hände inom en timme. Först sköts en 18-taggare, sedan en 13-taggare. Den store 22-taggaren försökte smyga sig bort mot säkrare mark men Gustaf Norberg stod i vägen. Sedan hade det nio man starka jaktlaget lite att göra. Slaktvikten för de tre tjurarna var 1 022,5 kilo!

Några månader före älgjakten hade Gustaf Norberg förlorat höger pekfinger (avtryckarfingret) i en kapsåg, men allt gick ju bra ändå.

Sedan många år tillbaka ägs trofén, som mätte 385,1 poäng, av Rune Thulesson i Långsjöby. Han var jaktledare i Rönnlidenlaget och när Gustaf ville sälja hornet köpte Rune det eftersom han tyckte att den magnifika kronan hörde hemma i trakten. Det hänger i dag hemma hos sonen Peter Thulesson.

Foto: Bernt Karlsson

3. Stor uppståndelse i efterhand

384,3 poäng. Sorsele, Västerbotten 1994.

Det var sent på jaktsäsongen, den 6 november 1994. Annette Holmberg, som då var 24 år gammal, var medbjuden som jaktgäst till en mark utanför Sorsele, i Tjorre på Risnäs byaskog. När den stora tjuren kom över hygget tvekade Annette eftersom jaktlaget hade sagt att man inte ville ha någon seg gammal storoxe skjuten.

Vindelälvens dalgång är känd för sina stora älgar så först var det ingen som brydde sig nämnvärt om trofén. Den blev liggande länge hemma på gården innan den lämnades in till en konservator. Det var där som Johannes Jonsson, hornbedömare inom Sorsele jaktvårdskrets, upptäckte trofén.

– Jag har mätt många horn i mina dagar, men aldrig något i den här klassen, sade han i en intervju i Svensk Jakt 1996.

Annette var under den här tiden omedveten om vilken uppståndelse hennes älgtrofé hade orsakat, hon var nämligen i USA och jobbade som au-pair.

Foto: Privat

4. Satt och spanade från en fjälltopp

381,6 poäng. Kiruna, Norrbotten 2007.

Inte bara den största kommer från Norrbotten. Även de två senast inmätta stortjurarna som kvalar in på tio-i-topp listan är från detta län. 2007 sköts denna magnifika älgtjur norr om Torneträsk, i Liettivaara, Kiruna kommun.

Skytten vill vara anonym men en bekant till skytten, Patrik Edefall, lämnade in trofén för mätning. Han berättar att det var i september och att jägaren satt och spanade på en fjälltopp när han fick syn på den stora tjuren. Det var mer än två kilometer att smyga…

Hornet mätte 381,6 poäng och såldes senare och finns nu i Stockholm.

Foto: Privat

5. Stortjur tack vare Ross

379,3 poäng. Åre, Jämtland 1994.

1994 var ett bra år för stora älgar. Per-Erik Estensson sköt den 5 september Jämtlands största älg på sin jaktmark Tångböle öster om Middagsfjället i Åre kommun. Den mätte 379,3 poäng.

Per-Erik Estensson berättar att han jagat på marken sedan 1971 och fram till 1990-talet så kunde man bara ta sig dit med först en båttur på fem kilometer följt av en sju kilometer lång vandring. I dag är det bara två kilometer att gå …

– Jaktlaget är inte så stort. Denna dag gick min bror med sin hund Ross och jag postade. Hunden fick tag på älg och det blev ståndskall men efter en stund blev det gångstånd och tjuren gick på mig. Att det var en stor älg såg jag när den kom, men hur stor fattade jag inte förrän jag kom fram till den.

Foto: Göran Sahlin

6. Älg och björn på Skyttmon

377,4 poäng. Ragunda, Jämtland 1982.

Göran Sahlin från Stugun, Ragunda i östra Jämtland har jagat på Skyttmon i hela sitt liv. I dag är han 67 år och har nästan 300 älgar på skottlistan. Den största sköt han under rekordåret 1982.

Det var den 10 september och Görans vita älghund Jack hade fått tag på en kviga. Den gick över postlinjen och det blev ståndskall inne i ett litet område där jaktlaget sällan jagade. När Göran närmade sig tystnade hunden, för att efter ett tag börja skälla igen. Älgen stod i en björktätning och var svår att se men Göran förstod efter ett tag att hunden bytt djur och nu skällde på en tjur. Det var bara 100 meter från rågången så det gällde att älgen skulle gå åt rätt håll när den gick loss. Och det gjorde den.

När Göran kom fram tänkte han: Vad är detta? Utlägget var enormt och Göran kunde inte låta bli att skoja med jaktledaren när han frågade om hur många taggar det var. 15, svarade Göran. Det blev gratulationer över radion, men då sade Göran: Ja, på ena sidan alltså. Tjuren var en 30-taggare, men två av taggarna räknades sedan bort. Mätningen gav ändå 377,4 poäng.

Göran Sahlin har också skjutit en av Sveriges största björnar på Skyttmon. Det var  2008 och den sköts på ståndskall för en av Görans hundar. Björnen vägde 302 kilo och fick 62,4 poäng.

Foto: Bo Wikman

7. Jakt på ko med kalvar gav 29-taggare

376,5 poäng. Hudiksvall, Gävleborg 1981.

Bror Löjdström från Ilsbo i Hälsingland hade duktiga älghundar och var inbjuden till jakt i Moviken utanför Hudiksvall. Det var i december 1981 och en del snö i markerna.

En hund stod och skällde på en ko med två kalvar, men det var omöjligt att komma i skottläge på grund av att det inte gick att smyga i den knarrande snön.

Det beslutades att jaktlaget skulle ställa om och att Bror Löjdström skulle gå och skrämma älgarna så att de åtminstone fick tillbaka hunden. Det fungerade. Kon och kalvarna sprang ut, men hade också sällskap av en 29-taggare.

Älgarna gick på Bror Löjdströms bror som stod på pass. Kon och kalvarna kom först och han sköt en kalv. Sedan såg han tjuren och sköt ett skott, men den gick vidare. Bror Löjdström såg tjuren ute på ett hygge och lyckades komma till skott. Och rekordtjuren föll.

Foto: Håkan Arlestig

8. Ohotad i Västernorrland i 39 år

373,8 poäng. Härnösand, Västernorrland 1978.

Västernorrlands två rekordälgar fälldes båda på 1970-talet. Den största fälldes i oktober i Risnäs, ett par mil väster om Härnösand.

Året var 1978. Skytt var den framlidne Olle Arlestig från Härnösand. 22-taggaren, som bedömdes vara cirka nio år gammal, har hållit ställningarna i 39 år och hänger numera hemma hos sonen Håkan.

Foto: Bernt Karlsson

9. Kaffe i väntan på den store

372,5 poäng. Arjeplog, Norrbotten 2010.

Det är inte ofta en ”modern” älg tar sig in bland de tio största, men Thomas Rosenbergs älg från 2010 lyckades med sina 372,5 poäng. Jaktlaget på nio personer jagade i Räbbnäs, nordväst om Arjeplog i Norrbotten den 21 oktober.

Strax innan lunch började Thomas gråhund Chicko att skälla. Han såg älgtjuren på cirka 800 meters avstånd bland småbjörkarna uppe på fjällkanten. Den var riktigt stor. Thomas tänkte att älgen skulle få vänja sig vid hunden innan han skulle smyga fram så han satte sig ned och drack kaffe.

Efter en timme började Thomas att smyga mot älgen. De sista 50 metrarna kröp han på alla fyra. Älgen sköts på 30 meters avstånd.

Älgtjuren var en 27-taggare, utbrunstad och hade skadat ett av sina ögon, förmodligen i strid med någon rival.

Foto: Privat

10. Det hände för 42 år sedan

372,1 poäng. Ånge, Västernorrland 1975.

Året var 1975 men Henry Nilsson minns den där septemberdagen som det vore i går. Henry är från Kåge utanför Skellefteå i Västerbotten men hade åkt till hustruns släktingar i Ånge. Han hade fått tips om ett bra pass och gick ut ensam.

– Jag stod på en sten vid ett hygge. Klockan var inte mer än halv sex på morgonen. Jag ser honom framför mig. Han kom i sådant vackert trav över hygget.

Älgen var en 23-taggare och efter den lyckade jakten återstod en hel del arbete. Det var en kilometer till närmaste väg så Henry och hans hustru fick flå och grovstycka älgen på plats och sedan bära ut köttet och trofén. Det blev många vändor.

– Ja, det var en upplevelse. Hemfärden blev också lite speciell med hela bilen fullastad med kött och det stora hornet – och så vår lilla tax mitt i allt.

Rolf Nyman med sin abnorma älgtrofé.

Taggrekord i Västerbotten

Det finns rekord och så finns det rekord. När det gäller antalet taggar så är Rolf Nymans älg från 2006 svårslaget. 46 taggar!

Platsen var Norra Tresund utanför Vilhelmina i Västerbotten. Jaktledaren Rolf Nyman fällde den stora älgtjuren med de abnorma hornen på gångstånd. Tjuren hade en levandevikt på 814 kilo och en slaktvikt på 407 kilo. Taggarna på den korta och kompakta hornkronan pekar åt alla möjliga håll.

Hornet har varit på turné i tio år

– Det är nog världens fulaste horn men skapar uppståndelse, säger Rolf Nyman som under våren fick hem hornet efter att det har varit ute på turné i nästan tio års tid på diverse mässor och utställningar. Rolf Nyman har också låtit göra ett vin med en etikett av den mycket speciella trofén, Moose 46. Vinet finns ännu inte på marknaden, men är på gång.

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay