EU:s sälförbud kan sabotera handelsavtal

När EU förbjöd försäljning av sälprodukter insåg man inte att detta kunde äventyra ett frihandelsavtal med Kanada värt cirka 700 miljarder kronor.

Det finns ett enormt symbolvärde kring inuiternas säljakt i Kanada. Landet har därför kraftigt bekämpat EU:s förbud mot att sälja sälprodukter. En sak som understryker Kanadas motstånd är att landet har anmält EU till Världshandelsorganisationen WTO, en annan att man blockerar EU från en plats i Arktiska rådet.
Nyligen röstade också det lokala parlamentet i Nunavut, igenom ett förbud mot försäljning av europeisk alkohol. I denna kanadensiska region lever många av de säljagande inuiterna. Att man där förbjuder europeisk alkohol är inget annat än en ren vedergällning.
Säljakten har så stort symboliskt värde att förbudet hotar EU:s hittills största frihandelsavtal någonsin med ett värde på cirka 700 miljarder kronor. Säljakten håller nämligen på att bli tuvan som får lasset att stjälpa.
Halva tiden av våra möten går åt till att diskutera säljakten, säger Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker till SvD.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev