Kritik mot säljaktsbeslut

Jägareförbundets kustråd har en hel del synpunkter på Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på gråsäl. Bland annat reagera man över alla regleringar som försvårar jakten.

Skyddsjakten på säl omfattar 230 djur och tillåts från finska gränsen ned till och med Mönsterås kommun. Jägareförbundets kustråd är inte nöjt med detta. Rådet har de senaste åren velat ha med södra Kalmar län och Blekinge ända ned till Öresund, där det också finns skadeproblem orsakade av säl.
Trots att sälstammen ökar och sälskadorna likaså, gör Naturvårdsverket inget för att det ska vara möjligt att begränsa tillväxttakten i stammen och föra en klok förvaltning, säger KG Ottosson, ordförande i Jägareförbundets kustråd.
Han syftar bland annat på tilldelningen. I år tilläts skyddsjakt på 230 individer, i Finland får 1 500 sälar skjutas.

 

Fällde hälften

Förra året klarade man endast att fälla hälften av det tilldelade antalet, vilket är samma som i år. Den låga avskjutningen orsakas av ett onödigt restriktivt regelverk kring jakten. Som exempel kan nämnas att det är förbjudet att jaga på de bästa jaktplatserna, säger KG Ottosson.
När sälstammen var hotad inrättades sälskyddsområden. KG Ottosson tycker att dessa har spelat ut sin roll när gråsälsstammen överstiger 30 000 individer.
Sälstammen ökar med cirka åtta procent årligen. Jakten har ingen betydelse för stammens utveckling.

 

Föreslagit ändringar
Svenska Jägareförbundet har föreslagit en rad åtgärder för att få en fungerande förvaltning av sälstammen, till exempel att det geografiska området för säljakt ska utökas, att jaktförbudet inom övervakningsområdena och så kallade sälskyddsområden slopas, att man får jaga från båt som man gör i andra länder, att jaktkvoten höjs och att insamlingen av prover från skjutna sälar effektiviseras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev