Lodjuren påverkas inte av vargarna

Vargstammens storlek har tredubblats under tio år. Men lodjuren har inte påverkats av vargens ökande stam. Forskare från Grimsö, slår fast detta i en ny rapport.

Studien visar att varg och lodjur kan leva i samma område, säger Camilla Wikenros vid SLU:s forskningsstation Grimsö i Bergslagen.
Lodjuren undviker inte vargrevir. Och det mindre rovdjuret påverkas inte nämnvärt av det störres ökande antal.  Genom att studera lodjurens familjegrupper i relation till vargrevir kunde man se att kullstorlekarna inte påverkades av om det fanns ett vargrevir eller inte. Även överlevnaden bland lodjursungarna var lika stor i ett vargrevir som utanför.
Forskarna har heller inte hittat några fall där vargar har dödat lodjur.
Att det inte verkar finnas någon konkurrens mellan varg och lodjur kan bero på att det finns relativt gott om bytesdjur.
Och det huvudsakliga bytesdjuret i de flesta vargrevir utgörs av älg, medan lodjuren är specialiserade på rådjur, säger Camilla Wikenros.
I Nordamerika konkurrerar vargen med såväl prärievarg som puma. Det leder till att vargen ofta dödar, skrämmer eller på annat sätt påverkar beteendet hos sin konkurrent.
Forskningen har gjorts inom det skandinaviska forskningsprojektet Skandulv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev