Vargen, mitt i bilden, har besökt villaområden i skärgårdsidyllen Dalarö. Foto: Jenny Nordqvist

Varg i skärgårdsidyllen Dalarö

Vargen som för en vecka sedan vandrade in i Stockholmsområdet har de senaste dagarna uppehållit sig mellan Dalarö och Haninge centrum. Vargtiken har fotograferats vid flera tillfällen och visar ingen större rädsla för människor.

– Det var riktigt häftigt, vargen stod kvar i vägkanten rätt länge, säger Johan Waller som mötte vargtiken på Dalarövägen i Haninge på måndagskvällen.

Vargen är en ung sändarförsedd tik från Slettås-reviret i norska Hedmark. Under våren har flera sändarförsedda norska vargar vandrat in i Sverige. Ett kullsyskon till tiken sköts under skyddsjakt i Charlottenberg för en dryg vecka sedan, efter flera angrepp på får.

Den vargtik som nu uppehåller sig mellan Haninge och Dalarö rör sig i ett mycket tätbebyggt område. Där finns inga rapporter om angrepp på tamdjur.

 

Varg i skärgårdsidyllen

Jenny Nordqvist fotograferade vargen på sin egen villatomt i skärgårdsidyllen Dalarö.

– Det var ett riktigt adrenalinpåslag, det kan jag lova. Jag såg halsbandet, men tänkte att det där kan inte vara en hund, säger Jenny Nordqvist.

Länsstyrelsen bekräftade senare att det rörde sig om en varg.

 

Den sändarförsedda vargtiken fotograferades på måndagskvällen nära Haninge centrum.
Foto: Johan Waller

Johan Waller var ute med bilen på måndagskvällen när han såg ett djur springa över vägen nära Haninge centrum.

– Jag backade tjugo meter, och där stod vargen i vägkanten och tittade på mig. Den hade ett vitt halsband. Jag trodde först inte att det var sant men jag hann ta några bilder, säger Johan Waller.

 

[google_map_easy id=”8″]

 

Länsstyrelsen i Stockholm har uppmanat djurägare i området att se över sina stängsel.

– Vi får positioner en gång per dygn, men nu har vargtiken varit i ett område med dålig mobiltäckning. De senaste positionerna anger att den kan vara något längre söderut ner mot Nynäshamn, säger Arne Söderberg vid länsstyrelsen i Stockholm, enheten för naturvård.

 

Inte helt optimalt

Länsstyrelsen ser helst att vargtiken lämnar området.

– Det är fruktansvärt mycket vilt med rådjur, vildsvin och dovhjort, men också många fårbesättningar. Det är inte helt optimalt att ha en varg i området som dessutom är mycket tätbefolkat och med många vägar, motorväg och järnväg, säger Arne Söderberg.

Sändaren som vargen är försedd med samlar fyra positioner som sänds vid ett tillfälle per dygn. Om sändaren då saknar mottagning dröjer det ytterligare ett dygn innan nästa försök.

– Jag hoppas att vi får nya positioner ikväll (läs tisdag kväll). Om inte annat så verifierar positionerna andra rapporter som vi får in, säger Arne Söderberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev