Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag har ifrågasatts i en motion till LRF:s riksförbundsstämma. Foto: Lars-Henrik Andersson

LRF-stämman: ”Vi har väldigt mycket att förlora på att slå omkull Jägareförbundet”

Med jämna mellanrum har Lantbrukarnas riksförbund, LRF, riktat kritik mot Svenska Jägareförbundet.
På LRF:s riksförbundsstämma i dag blev det diskussion kring en motion som föreslår att Jägareförbundets allmänna uppdrag ska utredas.
– Vi har väldigt lite att vinna på att slå omkull Jägareförbundet, säger Stefan Johansson, LRF Gotland.

Motionen kom ursprungligen från medlemmar i Töreboda och behandlades sedan på LRF Västra Götalands stämma. LRF i Töreboda ville att Jägareförbundet skulle bli av med sitt allmänna uppdrag. Så långt ville inte LRF Västra Götaland gå utan beslutade i stället om en skrivning att LRF bör verka för att förmå regeringen att skyndsamt utreda det allmänna uppdraget.

Så här står det i motionen:
”Problemen med att få till stånd en viltförvaltning som på allvar beaktar markägandets perspektiv kvarstår och verksamheten inom det allmänna uppdraget stödjer inte en utveckling i rätt riktning. Samtidigt gör Svenska Jägareförbundet dessutom återkommande ställningstaganden som står i rak motsats till LRFs intressen, senast och mest uppmärksammat i frågan om lagreglering av viltutfodring, och indikerar därmed att de, som organisation, är oförmögna att ta en objektiv roll i viltförvaltningen.”

 

Delade åsikter

LRF styrelsen menade i sin behandling av motionen att det allmänna uppdraget blivit alltmer precist utformat med tydligare krav på redovisning av uppdragets genomförande.
När motionen i dag kom upp på Riksförbundsstämman blev det diskussion och åsikterna går isär inom LRF.
– Vi kan inte acceptera att Jägareförbundet själva avgör vilka delar i allmänna uppdraget som de vill arbeta med. Jägareförbundet har gjort klart för oss att de inte tänker arbeta med den delen som rör vildsvinen, säger Stefan Brunander, LRF Västra Götaland.

 

Olyckligt ifrågasätta

Lars-Ove Johansson, LRF Sydost:
– I det här läget vore det olyckligt ifrågasätta det allmänna uppdraget. Låt Jägareförbundet visa vad de går för.
Thomas Magnusson, Lantmännen, är dock starkt kritisk till Jägareförbundet.
– Viltskadorna inom jord- och skogsbruk har gått över styr. Frågan är om Jägareförbundet verkligen sköter sitt uppdrag. Vi markägare måste också ta ett större ansvar för viltskadorna.
Thomas Magnusson yrkade bifall till motionen från Töreboda och Västra Götaland.
Stefan Johansson, LRF Gotland, tog dock Jägareförbundet i försvar på stämman.

 

Hjälp av Jägareförbundet

– Det är tråkigt att det fungerar så dåligt att en sådan här motion kommer upp. Vi har väldigt lite att vinna och väldigt mycket att förlora på att försöka slå omkull Jägareförbundet. Vi har mycket hjälp av jägareförbundet och skulle någon annan få det allmänna uppdraget så är jag övertygad om att det blir sämre, säger han.

Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF. Foto: Johanna Norin

Lennart Nilsson, som sitter i LRF:s styrelse, försvarade också Jägareförbundet.
– Dagens situation med det höga vilttryck som vi har på många håll är inte acceptabel. Då är det lätt att skylla på jägarna men vi har ett väldigt stort ansvar själva. Det kan bli så att om inte vi markägare och jägare gemensamt hanterar det här så kan det bli naturskyddsföreningen, fältbiologer och rovdjursföreningar som går in i jaktfrågor – och då sitter vi verkligen i klistret.

Stämman sa dock ja till motionens intentioner som är att riksförbundsstyrelsen ska arbeta för att Svenska Jägareförbundet har tydliga, stående deluppdrag inom det allmänna uppdraget. Och att Jägareförbundet ska arbeta för att viltets kostnader och värden balanseras och att allvarligt skadegörande viltarter minskar.

Allmänna uppdraget

Naturvårdsverket administrerar Viltvårdsfonden som består av alla jägares lösta jaktkort. Kammarkollegiet och regeringen förvaltar fonden och delar ut pengar till organisationer och myndigheter som arbetar med jakt, vilt och naturvård. Svenska Jägareförbundet är en av alla organisationer som får medel ur denna fond för att utföra sitt Allmänna Uppdrag.
Allmänna Uppdraget i mycket kort sammanfattning:
Jägareförbundet sammanställer resultat av forskning, viltinventeringar och avskjutningsstatistik.
Informerar och bistår med kunskap och råd om de vilda djuren, viltförvaltning och praktisk jakt till myndigheter, organisationer, markägare och jägare.
Tillhandahåller kompetenta jägare som är polis och övriga myndigheter behjälpliga med eftersök av trafikskadat vilt.

Källa: Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev