Oklart om elstängsel skyddar tamdjur från vargangrepp
Det finns tydliga kunskapsluckor om hur rovdjursangrepp på tamdjur ska förebyggas. Det skriver forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Oviedo University i Spanien i tidskriften Scientific Reports.
Endast ett fåtal studier ger vägledning om vilka förebyggande åtgärder som fungerar i praktiken. En vanlig åtgärd som rovdjursavvisande stängsel saknar vetenskapligt stöd, skriver forskarna vid SLU och Oviedo University i Spanien i tidskriften Scientific Reports. De menar att rovdjursförvaltare och forskare måste samarbeta för att utvärdera vilka åtgärder som är effektiva.
Bidrar med studier
– Vi skulle önska att rovdjursförvaltningen var evidensbaserad, såsom sjukvården är i valet av medicinsk behandling. Det förutsätter att forskarna bidrar med studier av hög kvalitet om hur effektiva olika åtgärder är för att hindra rovdjursangrepp, säger Ann Eklund som är huvudförfattare till artikeln i ett pressmeddelande.
Hon och hennes kollegor har gått igenom 562 vetenskapliga artiklar, publicerade under åren 1990–2016, som handlar om förluster av tamdjur till följd av angrepp från stora rovdjur. Bara 21 artiklar, det vill säga fyra procent, beskriver studier som är utformade på ett sätt som gör det möjligt att mäta hur effektiv en viss åtgärd är.
– Det är intressant att en så välanvänd metod som elektriska stängsel helt och hållet saknade vetenskapligt publicerade utvärderingar, säger Ann Eklund.
Förhindra attacker
Metoder som effektivt förhindrar attacker på tamdjur är ett måste för myndigheter som vill mildra konflikter i områden där det finns rovdjur, menar forskarna i artikeln. Annars finns risk för att människor tappar förtroendet för förvaltningen.
Forskarna föreslår att relativt kostnadseffektiva metoder som bygger på befintlig teknik ska prioriteras för vetenskaplig utvärdering, till exempel rovdjursavvisande stängsel.
– Vi tror att förvaltning och forskning måste arbeta systematiskt tillsammans för att få fram kostnadseffektiv och pålitlig praxis, säger Ann Eklund.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.