Foto: Kenneth Johansson

Kanoner, skrämmor och skyddsjakt ska störa skarvar

Länsstyrelsen vill minska skadorna orsakade av skarv i Gävleborgs län. Till sin hjälp ska de använda bland annat gasolkanoner, ljusskrämmor och skyddsjakt på fem skarvar.

Myndigheten har fattat tre beslut om att tillåta störning av eller skyddsjakt på skarv. De två beviljade störningsbesluten gäller Fliskärsvarvet, på ön Sörgrundet i Gävle kommun, och öarna Vitoren och Tvågranskär i Skärså, Söderhamns kommun ska förhindra att skarv häckar öarna.

I båda fallen får störningarna pågå från det att skarvarna anländer och i dess etableringsfas, men innan häckningen påbörjats.

 

”Det kan höras höga smällar”

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att ”Störningsåtgärder som beviljats är, för ändamålet avsett, ljud-, ljus-, rörelseskrämmor och rovfågelsattrapper. Det är även tillåtet för sökande att vistas på öarna samt att ha hund i koppel. Det kan höras höga smällar i närområdet till där störningsåtgärderna bedrivs.
Det som smäller är en gasolkanon som får användas dagtid under skarvens etableringsfas.”
Störningsåtgärderna får som längst pågå till och med 31 maj.

 

Stoppades av domstol

Även förra året fattade länsstyrelsen ett liknande beslut om störning i de båda områdena. Men beslutet som rörde Skärså överklagades. Detta ledde till att beslutet inhiberades och störningen blev tvungen att avbrytas.

 

Skyddsjakt

I Ljusnefjärden har länsstyrelsen beviljat en skyddsjaktsansökan som lämnats in av en näringsidkare. Anledningen till detta är att näringsidkaren upplever skador på såväl fiskefångsten som på de redskap som används under fisket.

Fem skarvar får fällas från 27 februari till och med 31 november.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev