Illegal jakt har halverat Finlands vargstam

Finlands vargstam har halv­erats sedan den finska vargjakten var uppe i dåvarande EG-domstolen i mitt­en av 2000-talet.
Minskning­en beror på illegal jakt.

För andra året i rad kommer ing­en licensjakt på varg att tillåtas i Finland. Minst 20 vargrevir ska finnas i landet för att jakt skatillåtas, men stammen är nu enligt forskarna betydligt mindre än så.

Enligt vilt- och fiskeriforskningsinstitutet finns det nu 135145 vargar i Finland.  När vi var uppe i domstolen fanns 250270 vargar, säger Klaus Ekman vid Finlands viltcentral.

Nedgången beror på illegal jakt. Hur tjuvjakten genomförs är man inte säker på eftersom
ytterst få döda vargar hittats, men förgiftning är en metod som används.

Det har även hittats vaddbollar indränkta i blod i syfte att ha ihjäl varg. Men jag tror att de flesta vargarna skjuts illegalt, säg­er Klaus Ekman.

 

Friades på tre punkter

EG-domstolen friade Finland på tre av fyra punkter. Den enda Finland fick påbackning på var att landet hade ett tak på hur stor landets vargstam fick vara. Därför infördes ett förvaltningsmål på minst 20 revir i landet, en siffra som vargstammen nu inte är i närheten av.

Nej, stammen minskar med 2030 vargar per år, trots att end­ast begränsad skyddsjakt tilllåtits på senare tid. De allra flesta i Finland är överens om vi ska ha varg, men ingen vill ha dem där de bor, säger Klaus Ekman.

Den största minskningen av vargstammen är i den östra del­en av landet, mot den ryska gräns­en, där det tidigare fanns flest vargar.

Just nu etablerar sig vargar i sydöstra Finland. I Åbotrakten finns det nu varg för första gången på 150 år och känslorna lokalt går heta mot vargen. Klaus Ekman följer den infekterade vargdebatten som just nu pågår även i Sverige. Och han känner igen samtliga delar av diskussionerna.

Sveriges vargdebatt följer exakt samma spår som vår. De jaktliga intressena måste tas om hand om vargförvaltningen ska kunna lyckas. Men jag upplever inte kritiken mot den svenska regeringen som helt berättigad. Sverige har valt att vara medlem i EU och måste lyda de bestämmelser som finns inom unionen, säger Klaus Ekman.

Forskare: Det krävs en förändrad attityd

Minst 125 vargar har avlivats illegalt i Finland sedan 2006. Det säger den finske vargforskaren Ilpo Kojola.

Vi vet att vargarna inte har drabbats av någon sjukdom. Det råder ingen tvekan om att vargarna avlivats illegalt, säger Kojola.

Ilpo Kojola.

Precis som i Sverige är det få fall av illegal jakt som avslöjas. Men åtminstone ett fall av förgiftning har upptäckts då vargar förgift­ats med stryknin.

Vargstammen minskar för varje år i landet och Ilpo Kojola säger att det är väldigt svårt att bryta den trenden.

Det krävs en förändrad attityd för att motverka detta. Men jag tror däremot inte att information är speciellt lönande, människor som har dödat över 100 vargar på några år har stor kunskap om varg, konstaterar han.

Jägareförbundet: En skrämmande utveckling

En metod som använts vid den illegala jakten på varg i Finland är förgiftning.
En hemsk utveckling och jag är rädd att det blir likadant i Sverige, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Gunnar Glöersen.

Han fördömer metoderna och kallar dem för skrämmande. Men Glöersen är däremot inte förvånad över att det händer.

Förtroendet för varg­politiken kördes, enligt de finska myndigheterna, i botten när EU blandade sig i Finlands vargförvaltning. När den lokala acceptansen är lika med noll händer sånt här. Jag är tyvärr rädd att den positiva utvecklingen med minskande illegal jakt som vi sett i Sverige nu riskerar att förbytas i samma utveckling som i Finland, säger han.

Jägareförbundet tar helt avstånd från alla former av illegal jakt, men vi varnade för att det här skulle hända. All internationell expertis säger att om inte de som berörs får vara med och påverka så ökar risken att fler tar lagen i egna händer, konstaterar Gunnar Glöersen. 

{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev