Sälforskaren Sven Gunnar Lunneryd har undersökt om reglerna för skyddsjakten på säl hjälper fiskarna att skydda sina redskap och sin fångst. Foto: Jan Henricson

Sälforskare dömer ut skyddsjaktsregler

De begränsande regler för skyddsjakt på säl som Naturvårdsverket införde till förra årets jakt har inte bidragit till att fiskarna kunnat skydda fångst och redskap. Den slutsatsen drar sälforskaren Sven Gunnar Lunneryd efter att ha jämfört resultatet mellan olika jaktmetoder.

Inför skyddsjakten på säl 2016 beslutade Naturvårdsverket att jakt endast fick bedrivas inom ett avstånd av 200 meter från där sälar orsakat skador på redskap eller tagit fisk ur redskapen.

För att få kunskap om effekterna av skyddsjakten fick Sveriges Lantbruksuniversitets redskapsgrupp i uppdrag att studera utfallet av den. Rapporten som överlämnats till Program Sälar och Fiske har författats av Sven Gunnar Lunneryd och Peter Ljungberg vid SLU.

Med regler som tillåter jakt där sälarna finns, skulle fiskarna få större nytta av skyddsjakten än med nuvarande system, hävdar sälforskare. Foto: Kenneth Johansson

Begränsande regler

Forskarnas slutsats är att de restriktiva skyddsjaktsreglerna generellt inte är till hjälp för fiskarna.

– Tidigare har det sagts att jakten bör ske i närheten av redskapen, men man har ändå kunnat jaga där sälarna finns. De regler som infördes 2016 är för begränsande, säger Sven Gunnar Lunneryd till Svensk Jakt.

Han ser tre anledningar till att avskjutningen av gråsäl har minskat.

– Det ena är att jägarna inte får jaga där sälen går upp på land. Det andra är att bestämmelsen om att jakt på säl fick bedrivas på annans jaktområde är borttagen. Den tredje anledningen är att jägarna, mot ekonomisk ersättning, inte längre måste ta prover på samtliga sälar som skjuts. Därmed har ett ekonomiskt incitament försvunnit, säger Sven Gunnar Lunneryd.

 

Skräms inte av jakt

Det bästa för att minska skadorna för det kustnära fisket är enligt Lunneryd att införa licensjakt på säl. På så sätt skulle man kunna minska stammen i områden där sälarna ställer till med störst skada.

– När vi jagade från båt i ett område med stora skador var det dels svårt att träffa sälarna, dels ändrades inte sälarnas beteende av att de blev påskjutna. Jakten skrämde alltså inte sälarna. Men där jakten bedrevs på och från land, i ett område med färre sälbesök, märkte fiskarna en tydlig skillnad till det bättre vad gällde fångst och skador, säger Sven Gunnar Lunneryd.

Om det inte blir någon licensjakt är alternativet att skyddsjaktreglerna blir mer generösa, så att jakten kan bedrivas där sälarna uppehåller sig och därmed uppnå minskade skador.

Naturvårdsverkets beslut om säljakt kommer sannolikt att tas någon gång i mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev