Doktorandprojekt med fokus på brott mot djur

Forra aret obducerades på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) 144 djur som ingick i en brottsutredning, däribland flera utredningar om misstänkt jaktbrott. I ett doktorandprojekt arbetar nu laboratorieveterinar Therese Ottinger med att etablera och utveckla amnesomradet veterinar rattspatologi i Sverige, rapporterar SVA Vet.

 

Vi ser att de har fallen okar och vi behover mota upp kraven fran rattsvasendet, sager Therese Ottinger till SVA Vet.

Till SVA kommer nastan alla djur som misstanks ha dodats genom en brottslig handling. Hit kommer aven djur som har avlivats pa grund av vanvard och dar obduktion ingar i forundersokningen. Det galler alltifran jaktbrott, till djurplageri och vanvard. I sådana fall kan SVA få i uppdrag att säkra DNA och andra forensiska prover, mäta skottvinklar och genoföra olika veterinarmedicinska undersokningar.

 

Från brottsmisstanke till utlåtande

Fokus for doktorandprojektet ligger pa att utveckla och bygga upp bra metoder och rutiner for hela processen; fran att brottsmisstanke uppstar, till att SVA undersoker det doda djuret och skriver ett rattsligt utlatande.

Ofta finns inga vittnen till de har brotten och det kan vara svart med bevisning. SVA:s veterinarer maste kunna lasa fynden pa och i kroppen, säger Therese Ottinger till SVA Vet.

Vi ska ocksa ge en opartisk beskrivning av vad som har hittats och vad det kan tyda pa. Det sammanstalls i ett skriftligt utlatande som ska kunna forstas av rattsvasendet. Undersokningsgangen behover darfor vara sa kvalitetssakrad som mojligt.

Kanske kan vi redan pa veterinarutbildningen lara ut vad man bor tanka pa om man kallas ut till ett dott djur och misstanker brott, säger Therese Ottinger till SVA Vet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev