Arkivbild. Foto: Olle Olsson

En av de oskygga vargarna får skjutas

Det blir skyddsjakt på en av de två revirmarkerande vargarna i Munkfors. Lördagens vargattack i bostadsområdet Bogerud blev avgörande för beslutet, tillsammans med ortsbornas oro och otrygghet.

Tvår revirmarkerande vargar har spårats i samband med händelserna. Det rör sig om samma djur som har upplevts som hotfulla och kontaktsökande av boende i Munkfors. Karta: Länsstyrelsen

Tvår revirmarkerande vargar har spårats i samband med händelserna. Det rör sig om samma djur som har upplevts som hotfulla och kontaktsökande av boende i Munkfors.
Karta: Länsstyrelsen

– Vi har under dagen tagit beslut om jakt på en av två revir-markerande vargar i området, och hoppas att den åtgärden löser problemet, säger Maria Falkevik, rovdjursanvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

Jakten kan starta redan på annandag jul och får pågå fram till den 15 februari 2017. Till ytan omfattar jaktområdet vad som kallas Olsätersreviret, från Deje i söder till Råda i norr, och i ett område från Klarälven till Brattforsreviret i öster, där det nu planeras för licensjakt med start den 2 januari.

 

Hänsyn tagen till oro

– Vi har avslagit jakt i det här reviret tidigare, men efter att en hund blev angripen i lördags anser vi att det är nödvändigt att bevilja skyddsjakt på en varg. Vi har också tagit hänsyn till människors oro, även om det i det här läget inte finns skäl att tro att vargarna ska vara farliga för de som bor i Munkfors, säger Maria Falkevik.

Mathias Lindquist, kommunalråd i Munkfors, har en annan åsikt. I en tidigare intervju med svenskjakt.se betonar han det högst olämpliga i att ha vargar springande inne i bostadsområden.

– Folk känner sig otrygga, och jag får många samtal från bland annat barnfamiljer. Vi kan inte ha vargar spingande inne bland husen, säger Mathias Lindquist i intervjun.

 

Skyddsjaktsområdet. Karta: Länsstyrelsen

Skyddsjaktsområdet. Karta: Länsstyrelsen

Närgångna

Maria Falkevik håller med kommunalrådet om det olämpliga med allt för närgångna vargar.

– Det är klart att ingen tätort är ett lämpligt område för ett vargrevir, men det här är ett litet revir inklämt mellan andra revir och chansen att möta en varg är då betydligt större, säger Maria Falkevik.

Människors oro och otrygghet bidrog ändå till skyddsjaktsbeslutet.

– Men främst lördagens hundangrepp. Vi har haft tre angrepp på hund och två angrepp på får under en begränsad tid och det uppfyller kriterierna för skyddsjakt, säger Maria Falkevik.

 

Kan utökas

Hon utesluter inte att det kan bli ett utökat skyddsjaktbeslut på den andra vargen i reviret.

– Vi får se hur det utvecklar sig. Om jakten innebär att den andra vargen blir skyggare så finns det ingen anledning till fortsatt jakt, säger Maria Falkevik.

Efter lördagens vargattack mötte en motionär senare på kvällen två vargar vid idrottsanläggningen Munkfors Arena. Vargarna drog sig undan först när mannen skrek åt dem, och enligt länsstyrelsens spårare hittades under veckan ett älgkadaver nära idrottsanläggningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev