Bly i viltkött utreds av Livsmedelsverket
Livsmedelsverket ska undersöka om kött från vilt som skjutits med blyammunition innehåller förhöjda halter bly. Utländska undersökningar har visat att blyammunition kan sprida små fragment av bly till djurets kropp i området närmast kulkanalen. Tidigare analyser av svenskt älgkött visar låga halter, men antalet prover är få, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Vi ser inte att det är någon akut risk, men vi vill ha bättre kunskap om svenska förhållanden. Livsmedelsverket värnar om konsumenten och därför är det viktigt att ta reda på vilka halter av bly som finns i köttet, säger toxikolog Rickard Bjerselius vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet.
Utländska undersökningar har visat att blyfragment kan sprida sig från kulan till kött närmast kulkanalen. Samtidigt skiljer det sig mellan länder vilken ammunition man använder, vilka djur man jagar och var man siktar.
Ligger under gränsvärdet
I Sverige finns det många som äter stora mängder viltkött, framför allt jägarfamiljer. De få analyser av älgkött som Livsmedelsverket har i nuläget pekar på blyhalter under gränsvärdet för nötkött. Proverna är dock inte uttagna med tanke på blyspridning från kulkanalen. För älgkött finns det idag inga gränsvärden för bly.
Varje extra tillskott av bly i livsmedelskedjan bör undvikas. Därför måste Livsmedelsverket utreda hur det förhåller sig med svenskt viltkött, säger Rickard Bjerselius.
Förstudie görs nu
Livsmedelsverket kommer av den här anledningen att göra en förstudie på älgfärs under hösten 2011. Det sker i samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Svenska Jägareförbundet. Resultaten från förstudien får visa om det finns anledning att göra en större undersökning av vilt med avseende på förhöjda blyhalter från blyammunition.
Jägareförbundets rekommendationer
Svenska Jägareförbundet rekommenderar jägarkåren att ta hänsyn till följande vid jakt och kötthantering:
Finns det blyfritt alternativ?
Överväg alltid såväl för hagel som för kula om det finns ett fullt godtagbart blyfritt ammunitionsalternativ. Stålhagel och kopparkulor kan dock ge höga tryck, och kan därför inte användas i alla vapen. Kontrollera med din vapenhandlare om du är osäker.
Välj rätt typ av kula
Om du väljer att använda expanderande blykulor till matvilt bör du använda så kallade bondade kulor, där blykärnan förenats kemiskt med manteln. Det reducerar mängden bly i köttet och ger dessutom säkrare funktion och mindre köttförstöring. Bondade kulor ger dock många mikroskopiska fragment, och det är därför fortfarande nödvändigt att renskära ordentligt.
Röda organ kvar i kroppen
Den absoluta majoriteten hagel och blyfragment återfinns efter normala skott i bogar och i brösthålan framför mellangärdet. Passas klövvilt i skogen bör man låta de röda organen sitta kvar i djurkroppen, för att undvika att blyfragment lämnas och förtärs av rovfåglar, rovdjur eller vildsvin.
Renskär ordentligt
Huvuddelen av fragmenten från blykulor sitter i nära anslutning till sårkanalen, i synnerhet om bondade kulor använts. Se till att renskära ordentligt och med marginal. Kött och organ som uppvisar någon form blodsprängning, eller annan skada från kulor eller hagel, kan antas innehålla bly och skall hanteras som slaktavfall.
Hantera slaktavfallet rätt
Organ och kött som skurits bort runt sårkanalen bör efter slakten tas omhand på ett sätt så att inte vilt kommer åt dem. Självfallet bör man inte heller använda sådant slaktavfall till hundmat.
Följer man ovanstående rekommendationer minimerar man samtidigt risken för att rester av ammunitionsbly hamnar i viltkött och att vilt förgiftas av blyfragment.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.