­
Ny attack mot fällfångsten | Svensk Jakt

Det blir otillåtet att fånga grävling i burfällor i augusti om Naturvårdsverket får sin vilja fram. Foto: Bernt Karlsson

Ny attack mot fällfångsten

Naturvårdsverket tar nya tag för att begränsa fällfångsten. Det framgår av ett förslag till nya föreskrifter, som i dagarna gått ut på remiss och redan mött massiva jägarprotester.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se

Riktig jaktjournalistik gör skillnad

För levandefångst av vilt vill Naturvårdsverket införa nya och långt mer begränsade jakttider än för jakt med skjutvapen. Fällor som fångar viltet levande får enligt verkets förslag bara användas under perioden september–15 april.

Det innebär ett stopp för exempelvis fångst av räv, grävling och kråkfåglar i augusti, som är en bra fångstperiod för den som utövar predatorkontroll i viltvårdssyfte.

När det gäller fångst av kråkfåglar före häckningssäsongen avkortar dessutom stoppdatumet 15 april den redan ultrakorta jakttiden med ytterligare en halv månad i de fyra nordligaste länen. I mitten av april är det tveksamt om ens första flyttkråkan hunnit till exempelvis Arvidsjaur.

 

Elektroniska larm

Andra nyheter är att vildsvinsfällor ska vara utrustade med elektronisk larmordning och vittjas senast två timmar efter det att larmanordningen gett utslag.

Naturvårdsverket, som inte motiverar de ganska långt gående förändringarna med några sakskäl eller något nytt kunskapsunderlag, har tidigare förlorat två mål gällande användningsföreskrifter för specifikt vildsvinsfällor.

Sedan Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sågat nästan all verkets argumentering upphävdes dessa av Kammarrätten och eftersom Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, inte beviljade prövningstillstånd står domen fast.

De upphävda föreskrifterna liknade i mångt och mycket de som verket nu vill införa, men den här gången för all fångst.

 

Kritiska fångstmän

– Jag ska begära att Justitieombudsmannen granskar verkets agerande, säger Evald Hellgren, fällkonstruktör i Örträsk, Lycksele.

– Om verkets tidigare föreskrifter befunnits vara så illa underbyggda av sakskäl att det upphävts, kan då samma, statliga myndighet bara strunta i den lagtolkning som domstolarna gjort genom att stampa fram nya föreskrifter som i stora drag liknar de redan upphävda? I så fall fungerar inte rättsstaten och den som driver ett mål mot en statlig myndighet blir rättslös.

Fredrik Lundmark, Malå, erfaren fångstman och fällkonstruktör, är också kritisk till Naturvårdsverkets indelning med olika jakttider för olika jaktformer:

– Vad är det för skillnad att använda en levandefångstfälla eller slagfälla för mink mellan 1 augusti och 1 september? Och vad är det för skillnad att skjuta en räv 1 augusti eller att fånga samma räv i fälla?

Fredrik Lundmark är också tveksam till föreskriften att varje fälla ska vara märkt med ägarens namn, adress och telefonnummer. Det innebär risk att trakasseras av jaktmotståndare och kan ge tjuvar uppslag om var vapen finns att stjäla.

– Det är bättre använda sig av det ”Jägar-ID”, som tidigare fanns på det statliga jaktkortet, säger Fredrik Lundmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev