Många jaktfrågor på Centerstämma

På Centerns partistämma iÅre 2225 september vald­es inte enbart en ny parti­ledare.Där togs även ett antal beslut i jaktfrågor.

 

På Centerstämman valdes Annie Lööf till ny partiledare och efter­trädde Maud Olofsson, vilket sen­are ledde till vissa ommöbleringar i regeringen bland annat ersattes Andreas Carlgren av Lena Ek på posten som miljöminister. Men stämman behandlade även ett antal jakt- och rovdjursfrågor.

 

Kompromiss om fjälljakten

Bland annat motionerades det om en återgång till de tidig­are reglerna rörande fjälljakt­en, som ändrades 2007 med en justering av paragraf 3 i rennäringsförordningen.

Partistyrelsen yrkade avslag på motionen, men stämman enades om en kompromiss: att verka för en översyn av nuvarande regler för fjälljakten, med avsikt att öka lokalbefolkningens möjligheter till jakt.

 

Flera rovdjursmotioner

Många motioner handlade om rovdjur. Stämman beslutade härvidlag att riksdagens rovdjursbeslut ska genomföras fullt ut avseende regional förvaltning.

Man tog även beslut om att med kraft verka för att rovdjursstammarna förvaltas ut­hålligt genom jakt och utvecklas i samverkan med berörda människor och näringar.

 

Full ersättning för rovdjursskador

Dessutom beslutade partistämman att full ekonomisk ersättning ska betalas ut till tamdjurs­ägare som drabbas av rovdjurs­skador. Full ersättning ska även utbetalas för merarbete och material­kostnader samt övrigt inkomstbortfall, till exem­pel jakt­arrende.

Stämman beslutade även att de som drabbas av rovdjur och på grund av det får problem att uppfylla miljöåtaganden inte ska drabbas av sanktioner i form av uteblivet eko­nom­iskt stöd eller återbetalningskrav.

 

Konsekvensanalys ska göras

Dessutom klubbades det igenom att en konsekvens­analys av rov­djurens påverkan på lokalsamhället ska göras. Analysen ska omfatta socioekonomiska och kulturella förutsättningar för landsbygdens verksamheter och människors livskvalitet, samt långsiktiga konsekvenser för landsbygdens utveckling.

Man beslutade också att verka för tillräckliga medel satsas för att göra inventeringar av björn och varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev