Provfiske av sik inför tillfällig fredning i Bottenhavet

Uppgifter från såväl yrkesfiske som provfiske visar att sikbestånden i Bottenhavet har minskat från mitten av 1990-talet och framåt. Kustlaboratoriet kommer nu att genomföra provfiske i de berörda områdena, uppger Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

 

På vissa platser i Bottenhavet har även sikens medelålder och tillväxt sjunkit över tiden. Orsaken till tillbakagången är ännu okänd, men storskaliga miljöförändringar och effekter av säl och skarv är tänkbara. Det finns även skäl att tro att fisket varit en bidragande orsak till den negativa utvecklingen.

Under hösten 2011 beslutade den nya Havs- och vattenmyndigheten att införa en lektidsfredning för sik från 15 oktober till 30 november i Gävleborgs län och Tierps och Älvkarlebys kommuner, samt ett helt fiskefritt område runt Storjungfrun/Kalvhararna i Söderhamns kommun. Båda restriktionerna införs under fem års tid för att stärka det svaga beståndet av havslekande sik i södra Bottenhavet, skriver SLU i pressmeddelandet.

 

Provfiske i två områden

För att följa upp effekten av åtgärderna genomför kustlaboratoriet vid institutionen för akvatiska resurser, SLU, två provfisken under hösten 2011; ett i det fiskefria området Storjungfrun/Kalvhararna och ett vid Limön/Orarna i Gävlebukten. I sistnämnda bukt sker provfisket med start 23 oktober. Vid Storjungfrun/Kalvhararna sker provfisket med start 30 oktober.

Med hjälp av dessa provfisken ska man skapa sig en bild av hur sikbeståndet ser ut i dessa områden idag, för att kunna följa hur situationen förändras efter att vattnen har fredats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev