rovdjur örebro" width="2048" height="1024" data-id="37033" />
Stor omställning att leva med rovdjur
Stor acceptans för jakt, oro och stort mörkertal kring rovdjursangrepp. Det är några av de slutsatser man kan dra från rovdjursundersökningen i Örebro län.
Länsstyrelsen i Örebro har genom tre enkäter undersökt medborgarnas relation till rovdjur. Den första enkäten skickades till jägare, den andra till get- och fårägare, och den tredje till boende inom området för förra årets licensjakt på varg.
Jägarna
Under sommaren 2016 skickades en enkät ut till 549 jägare med drivande och ställande jakthundar i Örebro län. 297 svarade.
Det fanns en tydlig oro bland hundförarna för rovdjursangrepp. Hela 43 procent av de tillfrågade var ”väldigt oroliga” för rovdjursangrepp på sin hund. ”Väldigt orolig” var den högsta graden av oro på en femgradig skala.Majoriteten av hundägarna har ändrat användningen av sin jakthund som en följd av rovdjursförekomsten. Majoriteten av de som byter jakthund gör det på grund av rovdjur och hela 69 procent av de tillfrågade använder någon form rovdjursförebyggande åtgärder i samband med jakt. Den vanligaste åtgärden var att spåra av jaktområdet före jakt.
En överväldigande majoritet, 95 procent, har fortsatt jaga efter att rovdjur etablerade sig i området, och 20 procent av de som slutat angav rovdjuren som skäl för detta.
Tamdjursägare
Något fler får- och getägare tror att de kommer att minska sin djurhållning inom en femårsperiod än öka den (29 procent av de som svarat på enkäten). Av dem menar 35 procent att det beror på rovdjur.Majoriteten av de svarande menar att de ökat sin andel naturbete även efter rovdjursetablering.
Från svaren framgår att de flesta anser att ett rovdjursavvisande stängsel inte (36 procent) eller till viss del (32 procent) skyddar mot lodjur. 2 procent svarade att det skyddar till fullo och 31 procent svarade vet ej.
Ungefär hälften (55 procent) har vidtagit andra åtgärder än stängsel för att skydda sina djur mot rovdjursangrepp. Den genomsnittliga tiden för det extra arbetet beräknades till 9,5 timmar per vecka.45 procent anger att de inte själva har möjlighet att tillämpa 28§ för att skydda sina djur.
Undersökningen visar att majoriteten av de svarande (81 procent) inte har haft angrepp av stora rovdjur på sina tamdjur. Av de som haft angrepp svarade 44 procent att de inte ansökt om ersättning för det.
De boende i jaktområdet
Majoriteten (61 procent) av de svarande upplever att deras vardag har påverkats av att det finns varg i området där de bor. Av dessa uppger de flesta att oron för tamdjuren och åtgärder för att öka deras säkerhet har ökat.
Varg och björn upplevs som negativt i de flesta fall (52 respektive 46 procent) men även positivt för ganska många (37 respektive 35 procent).
På frågan ”Anser du att vargpopulationen bör kontrolleras med hjälp av licensjakt?” svarade majoriteten (70 procent) ja. 25 procent svarade nej, och 5 procent svarade vet ej.
Rapporterna
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.