Olof Liberg sågar vargutspel

Den illegala jakten på varg ökar i landet. Det anser länsstyrelsens vargspårare Mats Rapp i Dalarna och länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson i Gävleborg.
Deras utspel får dock mycket skarp kritik av vargforskaren Olof Liberg.

Mats Rapp och Daniel Hansson hänvisar till en egen kartläggning som visar att 77 vuxna vargar försvunnit spårlöst i länen sedan 1997.

Att de har försvunnit är vi säkra på, och det är inte hög dödlighet på vuxna vargar. De allra flesta har blivit illegalt dödade tror vi, säger Mats Rapp till Expressen.

Deras uppgifter går helt emot vargforskaren Olof Libergs och Skandulvs siffor som visar att den illegala jakten på varg tvärt om minskat med 70 procent på senare tid. Rapporten är framtagen för Världsnaturfonden, WWF. Olof Liberg sätter ett stort frågetecken länsstyrelsefolkets utspel.

De har en siffra, 77. Men vad säger den? De måste väl ha siffror att jämföra med innan de kan se trender och gå ut och påstå olika saker, säger Olof Liberg.

Har de illegala jakten på varg ökat eller minskat?

Tjuvjakten på varg har minskat kraftigt. Vår rapport står mycket stark och den är bland annat baserad på de vargar Rapp och Hansson refererar till plus ett stort antal andra vargar.

Mats Rapp och Daniel Hansson säger att 50 vuxna vargar har försvunnit i Gävleborg och Dalarna de senaste sex åren. Visar det inte på en omfattande illegal jakt?

Det är cirka åtta vargar per år, eller 510 procent av stammen i de båda länen. Det ligger klart inom ramen för vargarnas naturliga dödlighet. Vargar dör av andra orsaker än tjuvjakt, hur konstigt det än låter för vissa. Om den illegala jakten skulle vara så omfattande som en del vill påstå skulle inte vargstammen öka i den takt den gör.

Stammen ökade med 40 procent på ett år. Det ser vi om vi tittar på hur många vargar det fanns kvar efter licensjakten 2010 jämfört med när vargjakten inleddes i januari 2011. Det betyder att något är fel någonstans. Kanske är det så att länsstyrelsernas varginventeringar inte är mer värda än det papper de är skrivna på.

Vad tycker du om att myndighetspersoner går ut i media och ifrågasätter Skandulvs forskare?
Det tycker jag inte alls om. Det är bara ovetenskapligt bollande med siffror som de inte vet vad de visar. Jag har skrivit ett brev till dem och deras chefer där jag bjuder in till diskussion om detta vid Skandulvs kommande konferens. Jag tycker också det vore klädsamt av Expressen och andra medier att ge mig en möjlighet att kommentera när min och andras forskning ifrågasätts på det här sättet.

 

Jägareförbundets blogg:

Expressen och DN briljerar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev