Flera fall av harpest i landet

Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har fått in ett flertal harar med harpest. Sjuka harar har hittills i år hittats i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Uppland och Östergötland.

Harpest (tularemi) är en sjukdom som orsakas av bakterien Francisella tularensis.  Sjukdomen har påvisats hos skogs- och fältharar, enstaka smågnagare och ekorrar från norra och mellersta Sverige. SVA använder insända harar för att öka kunskapen om harpest och få en bättre bild av harpestens geografiska spridning i landet.

 

Efterlyser harar

SVA vill gärna få in fler döda och sjuka harar från hela Sverige för undersökning på SVA.
Om du hittar en sjuk eller död hare, eller vid jakt upptäcker att den skjutna haren har sjukliga förändringar i de inre organen, tar SVA gärna emot den för kostnadsfri undersökning.

När man hanterar harar ska man alltid vara försiktig eftersom harpest även kan drabba människor. Detta är extra viktigt då sjuka harar inte alltid har synliga förändringar. Den vanligaste smittvägen är via mygg, men vid kontakt med kroppsvätskor från ett infekterat djur kan bakterien överföras genom småskador i huden.

Det bästa är att inte ta i haren med bara händer utan skydda sig med handskar eller plastpåse. Efter hanteringen ska händerna tvättas noggrant, skriver SVA på sin hemsida.

 

Läs mer på SVA:s hemsida

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev