Norge drar EU:s sälhandelsförbud inför rätta

Norge begär att världshandelsorganisationen WTO ska avgöra huruvida EU:s regler om att begränsa handeln med sälprodukter är förenlig med WTO:s regelverk, rapporterar Mitt i Juridiken.

 

EU:s regler om import av sälprodukter trädde i kraft i augusti förra året. Norge anser att dessa är diskriminerande och ej förenliga med WTO:s regler mot tekniska handelshinder. Norge hävdar att reglerna utestänger Norge från en betydande exportmarknad eftersom villkoren för exporten är diskriminerande, jämfört med vad som gäller för sälprodukter med ursprung i EU och ett antal ytterligare länder utanför EU.

Norge har nu begärt att WTO:s tvistlösningsorgan ska avgöra om dessa invändningar mot EU-reglerna är relevanta, rapporterar Mitt i Juridiken.

EU:s regler började gälla i augusti 2010 och innebär att det endast är tillåtet att handla med sälprodukter som har sitt ursprung i inuitsamhällenas eller andra ursprungsbefolkningars traditionella jakt för husbehov. Undantaget från förbudet är även produkter från nationell skyddsjakt och varor för personligt bruk som medförs av resenärer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev