Sen slåtter orsakar fler viltolyckor
På Öland växer gräs och blommor meterhögt tätt intill trafikerade vägar när rådjursbrunsten börjar och aktiviteten ökar. Något som enligt eftersöksjägarna på ön gör att viltolyckorna blir många fler än de skulle vara om gräset trimmades ner i tid.
Erica Lindquist är eftersöksjägare på södra Öland och ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets. Hon berättar om de mängder av rådjurskollisioner som inträffat från mitten av juli och fram mot bockjakten.
– Många fina bockar har blivit ihjälkörda. Ett stort antal getter med fulla juver har dött i trafiken och lämnat svältande kid efter sig. På bara ett par dagar var det fyra sådana fall, säger Erica Lindquist.
Till detta kommer lidande för skadade djur samt stora kostnader för bilägare och försäkringsbolag. I allra värsta fall inträffar personskador i samband med olyckorna.
Växer till asfalten
Men antalet olyckor skulle minska om Trafikverket inte var så senfärdiga med att få vägrenarna röjda, menar Erica Lindquist och eftersöksjägaren Lars-Göran Danielsson.
– Som det är nu ska de vänta till blomningen är över för att turisterna ska ha något vackert att titta på när de kör bil på ön. De kan väl gå ur bilen och titta på blommorna, föreslår Lars-Göran Danielsson.
De båda är förstås väl medvetna om att viltolyckor även inträffar när vägrenarna trimmats ner, men de är övertygade om att antalet skulle minska om bilisterna fick lite mer tid på sig att bromsa in.
– Som det är nu växer det fram till asfaltskanten och är så högt att ett rådjur inte syns förrän det sticker ut huvudet i vägbanan, säger Erica Lindquist. Dessutom har ju viltet ingen chans att väja för bilar som de ser, i de fall de skulle gjort det.
Flora och säkerhet
Susanne Östangård är projektledare på Trafikverket i Kalmar och känner väl till synpunkterna från Ölandsjägarna. Hon säger att flera intressen ska jämkas samman, och att den sena slåttern, som genomförs mellan 15 augusti och 15 september, beror på att man vill gynna värdefull flora.
Lite annan ordning blir det emellertid till nästa år, då en ny upphandling genomförts.
– Ölands mer trafikerade vägar kommer att slås en gång innan midsommar. För att gynna växtligheten klipper vi inte ner den helt, utan det blir på 30–40 centimeters höjd. Sedan slås vägrenarna en gång till i augusti-september, säger Susanne Östangård.
För ett antal ”tvärs-över-vägar” på södra Öland gäller dock samma ordning som nu. Att vägrenarna trimmas på sensommaren.
Susanne Östangård säger att det för Trafikverket gäller att jämka de olika intressen som finns. Det handlar om framkomlighet, botanik och trafiksäkerhet.
– Vi försöker vara lyhörda och väga in olika intressen i skötseln av vägarna. Trafiksäkerheten kommer naturligtvis främst, säger hon.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.