[cycloneslider id=”slide-24333″]

Dryga böter för felskjutet vildsvin

En skånsk vildsvinsjägare har fått ett strafföreläggande för jaktbrott på 50 dagsböter, efter att ha skjutit ett vuxet vildsvin under tiden som bara årsgrisar är tillåtna.

Jakten ägde rum på marker utanför Svedala den 19 februari i år. Ett tiotal jägare hade samlats och innan de sökte sig ut till sina pass gick jaktledaren igenom reglerna för jakten.
I dessa ingick att endast, som det står i jakttabellen, årsunge av vildsvin är tillåten för jakt hela året. Från den 16 februari till och med 15 april får inte vuxna vildsvin skjutas.

Sköt det minsta
Vid åttatiden på kvällen kom så två vildsvin till passet/åteln där jägaren väntade. Ett större och ett mindre. I polisförhör har han uppgett att han sköt den mindre i tron att det var ett tillåtet djur. 
När han kom fram till vildsvinet upptäckte jägaren sitt misstag. Istället för en årsunge låg där en vuxen galt med en vikt på 100–120 kilo.
Händelsen polisanmäldes och efter att Ystadspolisen hämtat in fotografier på det fällda djuret, förhört vittnen och skytten själv, överlämnades ärendet till åklagarmyndigheten.
Där har åklagaren nu beslutat om ett strafföreläggande med påföljden 50 dagsböter á 300 kronor. Alltså en bötessumma på 15.000 kronor.
– Det är tråkigt för den som blir drabbad, men i och med detta syns det vilka konsekvenserna kan bli om man som jägare inte är försiktig, säger Hasse Persson vid Ystadspolisen som utredde händelsen.

Vänta på de bruna
Jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson i Skåne uppmanar också jägarna att iaktta försiktighet.
– Är man inte helt säker på att det är en årsgris får man låta bli att skjuta. Är det stora vildsvin ute på åteln får man avstå skott och istället vänta på de bruna, säger han.
Det är inte klarlagt om jägaren accepterar strafföreläggandet. Gör han inte det kommer fallet upp i tingsrätten.

Fakta årsunge

I Jägareförbundets jakttidtabell ges följande råd vid jakt efter årsunge av vildsvin. 
Vildsvin som inte överstiger tolv månaders ålder är årsungar. Vid ett års ålder är levandevikten cirka 60 kilo. En vildsvinsunge har randig päls som vid tre–fem månaders ålder övergår till en jämn rödbrun päls och en levandevikt av 20–35 kilo. 
En årsunge som förekommer i grupp med äldre djur är tydligt mindre än de vuxna djuren i gruppen. Om syftet är att fälla årsunge bör enbart vildsvin med randig eller rödbrun päls fällas för att med säkerhet undvika felskjutning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev