Hoten mot jaktutbildningen kvarstår

Efter Svensk Jakts avslöjande att Skolverket vill lägga ner jaktutbildningen vid naturbruksgymnasierna, hävdade verket att man inte föreslagit något sådant. Men förslaget om att vapen inte ska finnas på gymnasiet har ännu inte dragits tillbaka. Dessutom hotas utbildningen genom att Skolverket föreslår att examensmålen ändras.

Utbildningarna i jakt och viltvård, fiske och vattenvård, turism samt naturvetenskap vid landets naturbruksgymnasier står under hård press. Inte bara på grund av Skolverkets vapenskräck, utan också för att man föreslår långtgående förändringar av utbildningarnas examensmål och programstrukturer.
Torbjörn LövbomTorbjörn Lövbom, som är lärare vid Naturbruksgymnasiet Burträsk och vice ordförande i Svenska Jägareförbundet, är allvarligt oroad över utbildningarnas framtid. Och det gäller inte bara den hårt kritiserade motiveringen att vapen inte hör hemma på gymnasiet, vilket Skolverket hävdar att man inte lagt men som finns med i förslagen som gått ut på remiss.
– Man föreslår att jakt och viltvård, fiske och vattenvård, rekreation och upplevelser samt naturvetenskap ska utgå i examensmålen. Följden blir att det då kommer att saknas grund för dessa utbildningar, genom att inriktningen skog smalnas av till att enbart handla om att förse skogsbruket med arbetskraft, säger Torbjörn Lövbom.

Hård kritik från SLU
Och Lövbom är inte den ende som uttrycker oro efter att Skolverkets förslag gick ut på remiss. Svensk Jakt har tagit del av synpunkter på förslagen från Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Båda instanserna sågar Skolverkets förslag. SLU, som inte ens fanns med bland remissinstanserna men tar sig friheten att svara ändå, skriver att förslagen på ett mycket olyckligt sätt begränsar naturbrukselevernas framtida yrkesval och att naturbruksprogrammen är en viktig rekryteringsbas till både längre och kortare yrkesutbildningar, som skogsmästare och jägmästare:
”I tider av urbanisering är dessa elever en värdefull tillgång i undervisningen då de tillför praktiska perspektiv i naturbruksfrågor som är relevanta då SLU:s själva verksamhetsidé är det hållbara brukandet av naturresurser.”

Otidsenlig lösning
I remissvaret framhåller SLU att elever som går från naturbruksgymnasierna till högre studier bidrar till en ökad mångfald, och man konstaterar skarpt att det inte borde vara Skolverkets roll att på detta sätt försvåra och begränsa framtida yrkesval för eleverna på naturbruksgymnasierna. SLU skriver:
”Särskilt gäller det inriktning skog, där de nuvarande examensmålens skrivningar om jakt, fiske och naturbaserad turism helt har försvunnit. SLU ifrågasätter förslaget att omvandla den skogliga inriktningen från en mer allsidig utbildning om skogen som naturresurs till en ren maskinförarutbildning. Att på detta sätt stryka en växande näring ur examensmålen är inte någon bra och tidsenlig lösning.”

En återvändsgränd
SLU är också kritiska till att man inte är remissinstans i frågan, liksom att remisstiden är så kort. Man ställer sig helt bakom Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens, KSLA, remissvar som slår fast att naturbruket är en viktig del av det framtida samhället, och man ser mycket allvarligt på konsekvenserna av Skolverkets förslag om de genomförs.
KSLA skriver i sitt remissvar:
”Ungdomar måste attraheras till sektorn och ska inte som 16-åringar behöva bestämma vilken utbildningsnivå de slutligen ska hamna på. Idag finns möjligheten att inom ramen för Naturbruksprogrammet få behörighet till längre högskoleutbildningar, exempelvis jägmästar- och agronomprogrammen. Förslaget från Skolverket innebär att den möjligheten försvinner vilket gör Naturbruksprogrammet till en återvändsgränd för studiemotiverade elever.”

Risk för fler konflikter
Torbjörn Lövbom tycker det är bra att Skolverket tog åt sig av kritiken vad gäller vapendelen, och att man sagt att det inte finns något sådant förslag.
– Jag hoppas att alla som har med skog att göra svarar på förslagen och uttrycker att det här är fel väg att gå. Det gäller också att man på Skolverket läser igenom remissvaren noga och förhoppningsvis inser att man tänker fel när man smalnar av rekryteringsbasen till de skogliga utbildningarna, säger Torbjörn Lövbom.
Han ser också en risk i att en avsmalning av skogsprogrammet kommer att öka konflikterna mellan skogsbruket och andra gröna näringar.
– Här ställer man jakt, fiske och turism mot skogsbruket på ett mycket tydligt sätt. Människor med fötterna i olika delar av naturbruket, som går hundförare ena dagen för att ägna sig åt skogsvård den andra, kommer inte att finnas om Skolverket får som det vill, säger Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev