Jakthundsklubbar nekas SKK-anslutning

Jaktretrieverklubben och Jaktspanielklubben får inte bli verksamhetsklubbar i SKK-organisationen. Det har Svenska Kennelklubbens centralstyrelse beslutat.

De båda jakthundsklubbarna arbetar med jaktprov för retriever och spaniel enligt brittisk förebild. De ansökte förra sommaren om att få ingå i SKK-organisationen med sin verksamhet.
Men enligt Kennelklubbens regler går inte det. En verksamhetsklubb ska bedriva en verksamhet som är öppen för alla eller många raser. SKK anser att Jaktretrieverklubben och Jaktspanielklubben bedriver verksamhet som redan finns i en befintlig specialklubb (SSRK), samt är endast öppen för retriever respektive spaniel.

 

Kostnadsfri registrering
Däremot föreslår SKK några punkter för att ”möjliggöra för landets spaniels och retrievers att kunna samlas inom en och samma organisation”.
SKK:s uppfattning är att om en sammanslagning av avelsmaterialet, medlemmarna och funktionärerna sker, kommer detta att öka tillgången till avelshundar, instruktörer, domare och provmarker.
Bland annat erbjuder sig SKK att kostnadsfritt och retroaktivt registrera de hundar som finns i Svenskt Jakthundsregister.
Man öppnar för en revidering av reglerna för A-prov.
SKK vill också att Svenska spaniel- och retrieverklubben (SSRK) bjuder in representanter från de båda klubbarna till de arbetsgrupper som i dag arbetar med hur en eventuell framtida retriever- respektive spanielklubb ska vara organiserad. Det är alltså möjligt att SSRK delas så småningom.

 

Dela på rätt sätt
– Ska man dela på rätt sätt så ska det vara mellan jakt och show, anser Jan Wiberg i Jaktretrieverklubben.
Han är besviken på avslaget från Svenska Kennelklubben.
– Vår systerorganisation i Danmark har ett hängavtal med Dansk Kennel Klub. Hundarna där registreras i DKK och jaktprovsresultaten stambokförs. Man samarbetar även med den danska retrieverklubben och det fungerar väl. Det borde kunna gå även i Sverige, säger han.
– Jag är orolig för aveln med retriever eftersom det är väldigt liten anknytning till jakt inom SSRK, utan mer sport. Det är inte de som kan jakten som fattar besluten. Det var därför jag lämnade SSRK efter 36 år och gick över till Jaktretrieverklubben, säger Jan Wiberg.
Klubben kommer dock att delta om den blir inbjuden till diskussioner om SSRK:s framtida organisation.
– Men jag har väldigt små förhoppningar, säger Jan Wiberg.

 

Tredje part
Britt-Marie Dornell, ordförande i Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté, säger:
– Raserna har mycket att vinna på om en sammanslagning sker (mellan JRK, JSK och SSRK, red:s anm.). Framför allt att man inte får en uppdelning av populationerna.
Hon har erbjudit sig att delta på dessa möten eftersom det ofta är bra att ha med en tredje part.
Det är Jan Wiberg i Jaktretrieverklubben positiv till.
– Vi har haft en kanondialog med Britt-Marie, hon förstår oss.

 

Välkomnar alla
– Skulle utvecklingen framöver bli den att SSRK delas i en spaniel- respektive retrieverklubb är det viktigt att de nya klubbarna utformas så att de samlar Spaniel- respektive Retrieversverige och hela den verksamhet som ska bedrivas enligt stadgarna, kommenterar SSRK:s ordförande Lars Ramberg.
– Jaktprovsverksamheten är en av huvudpunkterna. SSRK är en klubb för alla som är intresserade av våra raser där vi välkomnar alla engagerade människor som medlemmar för att forma framtiden inom organisationen, avslutar han.

Mer om SSRK

Som den största av SKK:s specialklubbar för jakthundar och med drygt 24.000 medlemmar, bedriver SSRK den stadgeenliga verksamheten genom avdelningar och rasklubbar. Jaktprovsverksamheten är en mycket viktig del i denna verksamhet. En av huvuduppgifterna är att tillgodose den svenska jägarkårens behov av dugliga jakthundar och apportörer.
För att gagna avelsarbetet och den jaktliga utvecklingen genomförs, över hela landet, ett stort antal jaktprov på olika nivåer för de raser som tillhör klubben. Under 2015 prövades över 3.700 hundar vid cirka 250 stamboksförda jaktprov från nybörjar- till elitklass på internationell nivå. Dessutom har SSRK en mycket stor tävlingsverksamhet kallad working test, framförallt på retrieversidan.

Källa: Lars Ramberg, ordförande

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst