För första gången kommer den unga gråwachteln i kontakt med vildsvin. Hon intar ett lämpligt säkerhetsavstånd för rätt vad det är kommer ett kort utfall från vildsvinet som uppträder som ett vilt sådant ska göra. Foto: Jan Henricson

Tama vildsvin byttes ut mot vilda

Vanliga sättet att introducera en blivande vildsvinshund för villebrådet är att i träningshägnet använda sig av tama vildsvin. Men på Jägareförbundets anläggning Agusa har man gått ifrån den metoden. Nu får hunden komma i kontakt med vildsvin som uppträder såsom de ska göra.

– Allt för att undvika att hunden ska börja sin bana med ett felaktigt beteende. Med tama svin kan hunden lockas till närkontakt som blir helt fel om den agerar på samma sätt när det blir allvar, förklarar Mikael Wilhelmsson som ansvarar för verksamheten i hägnet.
Därför har han bytt ut de tama svin som tidigare hölls i hägnet där de orutinerade hundarna tränas. De vildsvin som hålls där nu är inte aggressiva, men de står heller inte och väntar på att hunden ska släppas.
– De är på sin vakt, de gör kortare utfall om de känner att hunden blir för påträngande och de går undan om de märker människors närvaro. Situationen blir så lik som den kan hur det är i skogen, säger Mikael Wilhelmsson.

Uppträder som sagt
När Svensk Jakt är på besök släpps en drygt ettårig gråwachtel i introduktionshägnet, om vi får lov att kalla det så. Det som spelas upp när hunden tar upp och skäller ståndskall är exakt som Mikael beskriver.
– I övrigt har vi det som tidigare. Flera hägn av olika storlek med olika svårighetsgrad där vi både bedriver träning och genomför diplomtester.
Det sistnämnda kan man lite slarvigt kalla för en form av jaktprov där reglerna utformats av Svenska Kennelklubben. Med en på vildsvin diplomerad hund har ägaren möjlighet att höja försäkringsvärdet. Hunden blir också mer värdefull i aveln.

Positiv träning
Mikael Wilhelmsson har arbetat på Agusa sedan sommaren 2014. Först på halvtid med hundträningen, numera är han ansvarig för verksamheten i hägnet.
– Jag utmanas verkligen att få arbeta med hundarna. Att lösa de problem som finns, att tillsammans med ägaren diskutera hur han eller hon ska arbeta vidare för att nå resultat, att använda positiv träning för att utveckla hundens förmågor. Det är mycket givande.

Hundar huvudsaken
Hundträningen – under fjolåret testades och tränades cirka 400 hundar – är huvudsaken, men på Agusa bedrivs också andra verksamheter varav utbildning av jägare är en viktig del.
– Vi arrangerar utbildningar i andjakt och vildsvinsjakt. Vi har jaktledarutbildning och viltbesiktningskurser. När kron- och dovhjortkurserna kommer igång ska vi ha sådana också, säger Mikael Wilhelmsson som hoppas kunna utveckla kursverksamheten ytterligare.
– Till exempel med en hundförarutbildning, något som många frågar efter. På Agusa finns också en BPH-bana för mentaltest av hund. Den drivs i samarbete med länsföreningen, Jägareförbundet Skåne.
Utöver utbildningsjakterna säljs också några jakter på ren kommersiell basis. Dessa handlar om jakt på vildsvin, dov och kron.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev