100 timmars samhällstjänst för jakt- och vapenbrott

En 35-årig man dömdes på tisdagen vid Linköpings tingsrätt till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst för jaktbrott och brott mot vapenlagen. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle brotten ha givit tre månaders fängelse.

 

35-åringen fälldes för att tillsammans med tre andra personer olovligen ha skjutit totalt åtta rådjur på annans jaktområde. 35-åringen dömdes även för brott mot vapenlagen efter att han medvetet ha lagt ett osäkrat gevär i sin bil. I samband med detta gick ett vådaskott.

Utöver samhällstjänst i 100 timmar ska 35-åringen också betala 23.000 kronor i skadestånd och 19.000 kronor för kostnaden för försvaret.

 

Hittade slaktrester

Händelsen inträffade på kvällen och natten mellan den 22 och 23 januari 2011. Jakträttshavaren påträffade då blod och slaktrester från rådjur på åtta platser på den aktuella marken i Östergötland.

Samma dag upptäcktes i närheten av platsen spår efter att en bil kört i diket. Även i anslutning till den platsen hittades slaktrester efter rådjur, samt kvitton.

Jakträttshavaren höll därefter viss bevakning i området och en vecka senare, natten till den 29 januari 2011, upptäcktes en hyrbil på platsen för dikeskörningen. I bilen fanns 35-åringen, som hyrt bilen, tillsammans med tre andra personer.

Jämförelser av de däckmönsterspår som påträffats i anslutning till en skottplats med 35-åringens personbil visade sig överensstämma. Under polisutredningen påträffades också hårfragment och DNA-spår från hjortdjur.

 

Efterhandskonstruktioner

35-åringen nekade helt till brott, men tingsrätten bedömde dennes förklaringar som efterhandskonstruktioner och gick istället helt på åklagarens gärningsbeskrivning.

35-åringen dömdes även för brott mot vapenlagen efter att han medvetet ha lagt ett osäkrat gevär i en hyrbil. I samband med detta brann ett vådaskott av och orsakade skador i bilens ena bakdörr. 35-åringen döms därför även för brott mot vapenlagen och får att betala skadestånd till biluthyrningsföretaget för dessa skador.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev