Liten krets gör ett enormt ungdomsarbete

Ja, det blev verkligen lyckat, säger Michael Andersson, ungdomsansvarig i Nysätras jaktvårdskrets.

Han arrangerade lägret tillsammans med elva andra engagerade jägare.

Det krävs nästan lika många ledare som deltagare eftersom vi vill att det bara ska vara en eller två ungdomar per fadderjägare. Det blir mer likt riktig jakt då, säger Michael Andersson.

Nysätra jaktvårdskrets i Västerbotten är en av landets flitigaste när det gäller ungdomsarbete. Kretsen ordnar till exempel fyra jaktläger per år och hela 13 procent av kretsens 177 medlemmar är ungdomar. Att en så förhållandevis liten krets mäktar med fyra ungdomsläger per år är imponerande!

Nu i oktober hade vi ordnat harjakt och rävjakt med stövare. Sedan var det rådjursjakt med drivande hundar och även pyrschjakt på rådjur, berättar Michael Andersson.

Två av hundarna är rävspecialister. Det gav också resultat i jakten då tre rävar fälldes på bra drev för hundarna.  

 

Fem flickor

Den fjärde räven som sköts var en skabbräv som en av ungdomarna upptäckte när de satt på ett rådjurspass, säger Michael.

Jägaren fick tillstånd att lämna passet och lyckades smyga sig på skabbräven på hagelhåll. Ungdomarna kunde följa den spännande ansmygningen på parkettplats.

Ungdomarna som var med på lägret var mellan 11och 14 år. De är för unga för uppsiktsjakt (15-årsgräns) men Agnes Sedig, 12 år, tyckte det var otroligt häftigt att vara med när Jesper Sedig sköt en grävling på ståndskall för sin jämthund.

Agnes var en av fem flickor på lägret.

Viltparad efter Nysätra jaktvårdskrets ungdomsläger. Hundar, ungdomar och ledare var alla nöjda med dagarna. Foto: Torbjörn Jonsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev