Jägare hittade vargtagen varg: ”Hur vanligt är det egentligen”
Två vargar angrep och skadade en tredje varg svårt. En jägare hittade den döende vargen och han ringde både länsstyrelsen och polis. Drygt två timmar senare avlivades vargen av eftersöksjägare som tagit sig till platsen.
Hur vanligt är det egentligen att vargar dödar andra vargar? Det frågar sig den jägare norr om Alfta i Hälsingland som på söndagen hittade den svårt skadade vargen.
Sidskogen.
– Det var lite nysnö. Vi skulle jaga räv i en by som heter Sidskogen och jag släppte en stövare vid en slaktgrop, berättar han.
Efter att han släppt stövaren gick han fram till slaktgropen. Han såg då att ett större djur varit där, men han hade svårt att se vilket djur det rörde sig om eftersom det var lite snö och många spår som gick huller om buller.
– Plötsligt såg jag en urinmarkering och spår från varg.
Kopplade stövaren
Jägaren lyckades kalla in sin stövare och koppla den. Därefter gick han en kort bit i vargens spår.
– Jag kom direkt ut på en myr och hittade något som jag först trodde var en lega.
Därefter gick vargspåret tillbaka över myren.
– Plötsligt var det vargspår överallt och det syntes att något hade hänt, som om ett slagsmål pågått. Jag tittade upp och fick syn på något som jag trodde var ett slaget rådjur 40 meter från mig, berättar jägaren.
Han gick mot ”rådjuret” och fick då se att det i själva verket var en varg som låg där. Han var då tio meter från djuret.
– Vargen låg helt stilla med huvudet mot marken. Den var tufsig och blodig, berättar jägaren.
Till en början visste han inte hur han skulle agera. Jägaren fick tag i en jaktkamrat och pratade som bäst med honom när vargen plötsligt rörde på huvudet.
– Då insåg jag att den levde fortfarande. Den var i väldigt dåligt skick och kunde inte resa sig.
Jägaren ringde Länsstyrelsen i Gävleborgs län, som i sin tur hänvisade till Polisen.
– Där fick jag till sist tag på någon. Jag hade bössan på ryggen men det var aldrig tal om att jag skulle få avliva vargen.
Istället fick han direktivet att avvakta på platsen i väntan på att Polisens eftersöksjägare för stora rovdjur skulle ta sig dit och avliva vargen.
– Det tog två, kanske två och en halv timme, innan de kom och sköt vargen. Sedan tog de med sig den och åkte därifrån, berättar jägaren.
Liten hane
Vargen var en lite hane med en vikt på ungefär 20 kilo.
Det fanns pinfärska språngspår från platsen av två större vargar. Fallet är polisiärt avslutat eftersom det inte råder någon tvekan om att vargen fallit offer för så kallad inomartspredation. Alltså att det är de båda större vargarna som attackerat och skadat den mindre vargen svårt.
– Antagligen var vargparet i full färd med att dräpa den här vargen när jag kom. Förmodligen kvicknade lillvargen till lite efter en stund när jag pratade telefon med min kompis. Men den var i väldigt, väldigt dåligt skick, berättar jägaren.
Hur många vargar dödas av vargar?
Även om det är unikt att på det här sättet hitta en varg som fallit offer för andra vargar är han frågande till hur ovanligt själva fenomenet egentligen är?
– Hade jag kommit lite senare hade de ätit upp den här lilla vargen och då hade vi aldrig fått veta vad som hade hänt den här gången heller. Det tjatas mycket om illegal jakt, men det pratas desto mindre om hur ofta vargar egentligen dödar andra vargar, konstaterar han.
Tvingades lida
Jägaren är också beklämd över hur infekterad vargfrågan är. I det här fallet tvingades en svårt skadad varg lida längre än nödvändigt på grund av detta.
– Där stod jag med bössan på ryggen och väntade medan vargen låg och flämtade och led. Det kändes inte bra, men jag vågade inte på eget bevåg ta ett beslut och skjuta den. Jag var rädd för att det skulle dras igång en polisutredning och att jag skulle förlora mina vapen för resten av jaktsäsongen, konstaterar jägaren.
Polis förstår tvekan
Johan Bohlin är biträdande regionansvarig för Polisen i det nationella viltolycksrådet. Han förstår en jägares tvekan när det handlar om att avliva en svårt skadad varg.
– Jag förstår att många tvekar, för det är väldigt känsligt. Men jag personligen skulle inte tveka. Det har man rätt till enligt paragraf 40c i jaktlagen. Har man torrt på fötterna har man inget att frukta, säger Johan Bohlin.
I det här fallet uppger jägaren att han hade Polisen i telefon, men att han ändå inte fick något besked om att avliva vargen.
– Det kan vara svårt för vakthavande befäl att fatta ett avlivningsbeslut via telefon. Speciellt om de inte är insatta i frågan. Där kan vi försöka arbeta bättre inom Polisen och vara tydligare med vad som faktiskt gäller när ett stort rovdjur har anträffats svårt skadat, säger Johan Bohlin.
Dödat stövare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län har varit på platsen och hämtat blod från den döda vargen, som ska dna-analyseras för att ta reda på varifrån vargen härstammar.
– Vargparet som dödade vargen har ett nybildat revir som heter Räken. Tiken härstammar från Tönsenreviret och hanen kommer från Siggeforareviret, berättar länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson.
Notabelt är att tiken i reviret dödat en stövare under hösten och hon har tidigare varit föremål för skyddsjakt efter en rad angrepp på får.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.