SVA: Rapportera fästingfynd under lågsäsong – även fynd på vilt
Vintern är den tid på året när fästingarna brukar att gå i dvala. Men i mellersta och södra delen av landet kan de fortfarande hittas. Nu hoppas forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att allmänheten fortsätter att rapportera in fynd.
– Vanligast är att man kanske hittar en fästing på sin hund, katt eller på sig själv. Men om man som jägare hittar fästingar på ett vilt djur ser vi gärna att man rapporterar in det, förklarar Anna Omazic, forskare på SVA.
Under 2023 lanserades webbtjänsten ’Rapportera Fästing’ som ger forskare en bild av våra inhemska fästingarter, men även information om nya fästingar som kan bära på nya TBE-virustyper.
– Vill man skicka in en rapport genom vårt webbverktyg jämför man fästingen man hittat mot vår bildbank. Därefter lägger man till information om på vilket djur man hittat fästingen, eller om man hittat den på sig själv, och var fyndet gjordes, säger Anna Omazic.
Fått mycket information
Redan 2018 började man få in rapporter om exotiska fästingar och sedan dess har SVA jobbat med att få in information om ovanliga fästingar, för att kunna upptäcka nya fästingarter.
– Det behövs mycket bilder för att kunna utveckla webbverktyget och använda oss av bildanalys och AI. Insamlingen har gett oss mycket information om våra inhemska fästingar, men också om exotiska fästingar som kommer på besök till Sverige, säger Anna Omazic.
Färre i år
Under 2024 har det kommit in färre rapporter om fästingfynd, men det är inte oväntat, förklarar Anna Omazic.
– När vi hade den första toppen under 2023 var tjänsten ny, men tar man bort den första månaden efter lanseringen så är det färre rapporter som inkommit i år, men fortfarande en jämn ström som vi får in. Det är inte enkelt att nå ut till alla medborgare i hela landet och få hjälp av alla. Man kanske redan har rapporterat in ett fynd och tänker ”ska jag göra det igen?”.
Fokus på österländsk fästing
I norra Sverige har tajgafästingen varit fokus för forskarna på SVA. Arten kan bära på nya TBE-virustyper som kan ge allvarliga symptom, så som hjärnhinneinflammation. Men de fästingar som rapporterats in under 2024 från norra Sverige har varit negativa för TBE-virus.
Inför 2025 har SVA som mål att samla in totalt 10 000 fästingfynd och att fler fynd ska vara av exotiska fästingar, men uppmaningen kvarstår: att rapportera in de fästingar man hittar.
– Alla fästingfynd är välkomna under hela året. Vi är speciellt intresserade om man hittar något som är annorlunda, säger Anna Omazic.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.