Gemensam vildsvinsjakt med stöd av pengar från staten

Projektet Vildsvinsförvaltning i samverkan är på väg att avslutas, och på Länsstyrelsen i Kronoberg ser man att det behövs någon form av fortsättning. I Halland har jägaren Joacim Svensson dragit nytta av projektet när han arrangerat gemensamhetsjakt i Rönnehallens älgskötselområde med föreläsningar och gemensam ärtsoppelunch för 70 jägare.

Länsstyrelsen i Kronoberg – som samordnar projektet nationellt – gick i våras ut med en annons där de uppmanade jägare och markägare att utnyttja Vildsvinsförvaltning i samverkan för att öka kunskapen om förvaltning och omhändertagande.

En som nappade på förslaget var Joacim Svensson i Rönnehallens älgskötselområde som ligger öster om Halmstad i Halland. Där har jägarna på 12 000 hektar nyligen genomfört en gemensam jakt med lyckat resultat, då minst nio vildsvin fälldes under en dags jakt. Det kan till och med vara någon mer, som ännu inte har rapporterats.

Lyckad dag

Jakten med gemensam skogslunch på ärtsoppa var förstås viktig för att jägare och jaktlag skulle komma samman och prata vildsvin och vildsvinsjakt. Som bekant krävs det samverkan för att förvalta vildsvinsstammen på bästa sätt.

– En mycket lyckad dag. Jag tror att många tyckte det var bra att vi i älgskötselområdet kunde samlas kring det här arrangemanget, säger initiativtagaren Joacim Svensson.

Intressant information

Kanske var föreläsningarna som hölls i Skavböke bygdegård kvällen innan jakten minst lika viktiga. 40-talet jägare slöt upp för att lyssna när experter berättade om omhändertagande och förvaltning.

Föreläsning för jägare kvällen innan jakten. Jaktvårdskonsulent Mattias Wahle informerar om hur vildsvin bäst förvaltas, och Jonas Albjär från Ahla mossens vilthanteringsanläggning står i tur för att berätta om hur fällda djur tas om hand på bästa sätt. Foto: Privat

Från Jägareförbundet deltog jaktvårdskonsulent Mattias Wahle som pratade om vildsvinets årscykel, om lämplig avskjutning och om hur stammen bäst förvaltas.

Jonas Albjär från Ahla mossens vilthanteringsanläggning höll en uppskattad genomgång om hur jägarna ska hantera sina fällda vildsvin för bästa möjliga resultat. Han gav tips och råd om omhändertagandet i stort, om hygien och om köttkvalitet.

Från LRF deltog Carl Kjell som informerade om vilka bekymmer lantbruket har med för stora vildsvinsstammar, om kostnaderna för skador djuren orsakar i jordbruket och om hur skadorna skiljer sig åt mellan vall och spannmål.

Faktura skickad

Joacim Svensson är nöjd med sitt arrangemang. Han inhämtade ett förhandsbesked från Länsstyrelsen i Kronoberg innan han satte i gång planeringen, och har nu fått iväg en faktura till myndigheten.

– När jag ringde och frågade var jag inte alls säker på att de skulle tycka det var en bra idé. Men hör och häpna, de nappade på mitt förslag och nu räknar jag med att vi får 21 000 kronor för att täcka omkostnaderna.

– Sammantaget blev det en mycket lyckad helg. Många jägare fick en djupare kunskap om vildsvinsförvaltning och kötthantering. Jakten bedrevs jaktlagsvis för att det var smidigast att organisera den så, men i samband med lunchen då alla kom samman kunde vi prata vildsvin och vildsvinsjakt. Kanske innebär det att fler ser att det är möjligt att förvalta vildsvinsstammen över jaktlagsgränserna, säger Joacim Svensson.

Hallandsjägaren Joacim Svensson följer hundar som just har tagit upp. Han är nöjd med föreläsning och jakt som genomfördes i det 12 000 hektar stora älgskötselområdet, med stöd från projektet Vildsvinsförvaltning i samverkan. Foto: Privat

På Länsstyrelsen i Kronoberg berättar handläggaren för Vildsvinsförvaltning i samverkan, Anna Gilius, att projektet nu går mot sitt slut. Till nästa år finns inga pengar för en fortsättning.

– Att fortsätta projektet kanske inte vore så lyckat, projekt passar bäst vid en uppstart, men att det behövs någon slags fortsättning är klart. Vi ser att vildsvinsstammen växer igen, med fler viltolyckor i trafiken och ökade skador i lantbruket, säger Anna Gilius.

Utveckla kedjan

Mycket behöver göras för att öka incitamenten för vildsvinsjakt och för att minska skadorna i lantbruket, enligt Anna Gilius. Den nya lagstiftningen som ger jägare möjlighet att sälja vildsvinskött direkt till konsument är positiv, men den kom så sent att man inte kunnat se några effekter av den inom ramen för projektet.

40-talet jägare kom till Skavböke bygdegård för att lyssna på kunniga föreläsare berätta om vildsvin och vildsvinsförvaltning. Här är det Jonas Albjär från Ahla mossens vilthanteringsanläggning som informerar om hur djuren ska hanteras efter skottet. Foto: Privat

– Att fortsätta arbetet med att utveckla livsmedelskedjan, från jägarna och vidare till privatpersoner, restauranger och offentliga kök är viktigt. Likaså att gå vidare med de förvaltningsplaner som inom projektet tagits fram nationellt och regionalt. Att få till lokala förvaltningsplaner där jägare, markägare och lantbrukare samverkar skulle betyda mycket. Men för att klara det behövs det stöd. Vi får se om regeringen avsätter medel till någon slags fortsättning, säger Anna Gilius.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev