Sådana här vapen hör inte hemma på jakt, enligt Jägareförbundet Skåne. Foto: Ulf Lindroth

Jägareförbundet Skåne vill förbjuda AR-15 och liknande vapen för jaktändamål

Svenska Jägareförbundet har lämnat in sitt remissvar på vapenutredningen, men Jägareförbundet Skåne har valt att skriva ett eget remissvar eftersom de på ett antal punkter inte håller med sin centrala organisation.

I ett eget remissvar på vapenutredningen, undertecknat Jägareförbundet Skåne genom ordförande Lars Persson, lägger länsföreningen fram tre punkter där de skiljer sig åt från förbundet i stort.

Jägareförbundet Skåne vill att hagelvapen inte ska ingå i jägarens vapengarderob. Det ska krävas licens precis som i dag, men hagelvapen ska inte behöva konkurrera om platsen i skåpet.

Lars Persson, ordförande Jägareförbundet Skåne. Foto: Marie Gadolin

– Så ser det ut redan nu i Danmark och vi tycker det är konstigt att utredaren inte undersökt hur de har det där, utan bara tittat på Norge och Finland, säger Lars Persson.

Med utgångspunkt från hur jakt bedrivs i Skåne anser Jägareförbundet Skåne att behovet av flera olika typer av hagelgevär är motiverat utifrån behoven för en normal och för Skåne representativ jägare”, skriver länsföreningen i remissvaret.

Hör inte hemma på jakt

Jägareförbundet Skåne går också på tvärs mot Svenska Jägareförbundet när det handlar om AR-plattformar till jakt. Länsföreningen skriver i sitt remissvar att AR-15 och liknande vapen borde förbjudas som jaktvapen.  

– Vi jägare är beroende av allmänhetens förtroende för jakten och jägarna. I förbundets Perspektiv 2030 står det till och med inskrivet att förbundet ska arbeta för ett ökat förtroende. AR-15-vapen på jakt bidrar inte till det. Dessa vapen fyller inget behov jaktligt, som något annat vapen som ser mindre fientligt ut inte kan utföra.

Jägareförbundet Skåne har inga synpunkter på att vapentypen kan användas till träning och målskytte. Det är kopplingen till jakten som enligt länsföreningen innebär en potentiell risk.

– Vi måste vara i takt med tiden och Skåne tycker inte att detta är rätt väg att gå, säger Lars Persson och nämner en diskussion om militära vapen vid vildsvinsjakt för tio år sedan:

– Då föreslogs att hemvärnssoldater skulle kunna jaga vildsvin med AK4:or här i Skåne och protesterna var stora. Nu kan jägare göra det med i princip samma vapentyper.

Samhällsnytta bör väga tungt

Den tredje och sista punkten som avviker från Svenska Jägareförbundets förslag berör vapengarderobens storlek. Jägareförbundet Skåne anser att personer som har ett mycket kvalificerat behov ska kunna ha fler vapen än andra jägare.

Det kan röra sig om yrkesjägare eller kommunjägare som för att kunna utföra sina samhällsuppdrag på ett säkert sätt bör ha tillgång till fler vapen än vanliga jägare.

Denna grupp bör få det lättare att utöka sin vapengarderob utöver vad den normale jägaren får och kraven ska inte vara orimligt högt ställda”, skriver länsföreningen i sitt remissvar.

På övriga punkter i vapenutredningen delar Jägareförbundet Skåne den nationella organisationens, Svenska Jägareförbundet, ståndpunkter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev