Giftalger bakom älgdöden?

Sjön Immeln i nordöstra Skåne har rekordhöga halter av blågröna alger som gör vattnet giftigt. Det visar en rapport som föreningen Rädda Immeln beställt. Föreningen gör kopplingar mellan giftalgerna och älgdöden i trakten.

I ett inslag i Sydnytt på torsdagkvällen berättar sötvattenexperten Helén Annadotter, som har gjort undersökningen på föreningens uppdrag, att så höga koncentrationer av giftiga alger aldrig tidigare påvisats i Sverige.

Det handlar om en form av levergift, microcystin.

Halterna av giftiga alger är så höga att om en hund dricker några deciliter sjövatten så är risken stor att den dör.

Föreningen Rädda Immeln tror att det giftiga vattnet kan vara orsak till älgdöden i trakten och tänker nu kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det är för tidigt att säga om älgdöden orsakats av detta, säger Helén Annadotter till Sydnytt. Men nu måste det ju undersökas vilken typ av gifter som finns i älgarnas lever.

Torsten Mörner, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala tror inte att älgdöden orsakats av alggiftet.

Nej, cyanobakterier verkar akut. En hund, eller ett kreatur, som får i sig det drabbas nästan omgående av leverskador eller andra inre skador och dör. De sjuka älgarna lever längre men är kroniskt sjuka, säger han.
Länsstyrelsen i Skåne nåddes av giftlarmet via media.

Det låter fullständigt orealistiskt, var den första reaktionen från Lars Collvin, limnolog på Länsstyrelsen i Skåne. Skulle det här stämma så är det otroligt allvarligt.

Länsstyrelsen kommer under kvällen att vara med på ett möte tillsammans med de berörda kommunerna: Kristianstad, Osby, Bromölla, Östra Göinge och Olofström. Mötet hålls i bygdegården i Arkelstorp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev