Handläggningen av en vapenlicens kan nu övervakas av ansökaren på Polisens hemsida. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nu kan jägare håll koll på vapenlicenshandläggningen via Mina sidor

Som en del i Polisens arbete med förbättrad service till medborgare inför de nu möjligheten för licensansökare att följa handläggningen av sitt ärende via inloggning på myndighetens hemsida.

Mina sidor är fortfarande under uppbyggnad men från och med den 24 september blev det möjligt för privatpersoner att se hur handläggningen av deras vapenlicensansökningar fortskrider.

– Fördelen med Mina sidor är att man som medborgare när som helst kan logga in och följa sitt pågående ärende. Man slipper då ringa eller mejla polisen om det. Något som även avlastar polisen eftersom många av samtalen till 114 14 rör just status för en anmälan eller ansökan, säger Marie Ramsay som är uppdragsledare för vapen i Mina sidor på rättsavdelningen i ett pressmeddelande.

Logga in med Bank-ID

Inloggning görs med hjälp av exempelvis Bank-ID på Polisens hemsida. Ärenden som i dag är möjliga att övervaka är vapentillstånd, nytt tillståndsbevis (dubblettlicens), ammunitionstillstånd, lån av vapen och lånetillstånd bevakningspersonal. 

– Det går att se status för ansökningar som kommit in efter den 30 juni 2024. Ansökningar som är gjorda via e-tjänst visas omgående i Mina sidor medan de som kommer in via blankett visas när ärendet upprättats i polisens ärendehanteringssystem. Avslutade ärenden kommer sedan visas i upp till två år, säger Marie Ramsay.

Själva licensen kommer dock även fortsättningsvis att skickas ut via vanlig post.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev