Flera fall av blåtunga i södra Sverige

Virussjukdomen blåtunga sprider sig längs västkusten och i södra delarna av Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt har undersökt och hittat elva fall där sjukdomen bekräftats.

Det först upptäckta fallet var en ko i en mjölkbesättning i Uddevalla som den 12 september insjuknade i virussjukdomen blåtunga. Dagen efter kom ett larm från Laholm i Hallands län, där ett nötkreatur drabbats av sjukdomen. Några dagar senare visade sig även ett får i Falkenberg ha blåtunga.

Sprider sig

Därefter dök sjukdomen upp hos ett får i Hässleholm, Skåne, den 17 september, och därefter har ytterligare sju fall konstaterats i Laholm, Stenungsund, Svalöv, Kungsbacka och Båstad.

– Vi vet nu att vi har smittan i landet och vi förväntar oss att antalet påvisade fall kommer öka under kommande veckor. Den huvudsakliga smittvägen för blåtungevirus är via svidknott, de finns i stora delar av Sverige och har en aktivitetsperiod från mars till november och under den tiden förväntar vi oss en fortsatt spridning, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.  

– Än så länge stämmer epidemiologin i Sverige väl med den bild som setts i andra länder med enstaka sjuka djur i varje drabbad besättning och klinisk bild som varierar från lindrig till allvarlig sjukdom.

Röd triangel markerar identifierade fall av blåtunga. Källa: SVA

Kan drabba vilda djur

Blåtunga drabbar i första hand idisslare som får, getter och kor. Smittan överförs inte direkt mellan djur utan via bett av svidknott. Därför sprids smittan endast under sommarhalvåret och djur som insjuknat blir därefter immuna. 

Sjukdomen kan även drabba vilda djur som rådjur, hjort och älg, men de påverkas enligt SVA i begränsad omfattning.

En uppdaterad rapportering finns på SVA:s hemsida.

Fakta blåtunga

Sjukdomen är anmälningspliktig, vilket innebär att djurägare måste kontakta veterinär om djur visar symtom som kan tyda på infektion med blåtungevirus, och veterinären måste anmäla detta till SVA eller Jordbruksverket.  Denna så kallade passiva/kliniska övervakning är avgörande för att skapa överblick över situationen. Alla misstänkta fall undersöks och provtas på statens bekostnad.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev