Många gånger måste man säga åt människor som inte följer reglerna för allemansrätten, enligt insändarskribenten. Arkivbild. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Ibland måste man säga åt hundägarna”

REPLIK. Att konfrontera skogsflanörer och svampplockare för att de råkat passera en viltkamera är dåligt agerat av jägare, men det finns tillfällen då man måste förklara för hundägare vad som gäller.

I debattartikeln Jägarna behöver följa reglerna med sina åtelkameror beskriver en skogsflanör hur hon blivit otrevligt bemött av jägare efter att hon råkat gå förbi deras viltkameror. Om man gjort detta oprovocerat så är det ett oerhört dåligt exempel på jägare.

Men många gånger så måste man säga till hundägare som är ute och promenerar med okopplade, odisciplinerade hundar som får springa vind för våg.

Till jakträtten

Många tror att bara för att koppeltvångstiden är över så har man rätt att släppa sin hund.

Att ha hunden lös är kopplat till jakträtten, alltså så ska man ha jakträtt eller jakträttsinnehavarens tillstånd för att få släppa hund.

Ett annat vanligt problem är att folk parkerar sina bilar som det passar dem för att de ska plocka svamp eller bär, man bryr sig inte om terrängkörningslagen eller att man parkerar på mötesplatser.

Annars välkommen

Vid sådana tillfällen blir jag otrevlig. Annars är den som sköter sig välkommen i min skog, och jag har ingen rätt att hindra det enligt vår hävd allemansrätten.

Men det krävs att människor respekterar lagar och regler som följer med rättigheten att vistas i skog och mark.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.