Ett år efter utbrottet av afrikans svinpest ansöker nu Jordbruksverket att EU ska friförklara Sverige från smittan. Foto: Emil Liljeqvist & Kjell Granqvist

Ett år efter utbrottet av svinpest ansöker Jordbruksverket om friförklaring

Jordbruksverket har ett år efter att afrikansk svinpest konstaterades i trakterna av Fagersta skickat en formell ansökan till EU om att få Sverige friförklarat från sjukdomen.

Den 6 september förra året meddelade Statens veterinärmedicinska anstalt att ett vildsvin som påträffats utanför Fagersta i Västmanland hade dött i den fruktade sjukdomen afrikansk svinpest.

Dagen därpå beslutade Jordbruksverket att inrätta en så kallad smittad zon om 100000 hektar där en mängd restriktioner infördes. Arbetet som följde, inte minst av jägarna, var intensivt och något som Svenskjakt.se berättat om i många artiklar.

Besegrad pest

I dagsläget är den smittade zonen betydligt mindre och så gott som samtliga restriktioner är borttagna. I zonens kärnområde finns inte längre några vildsvin, och utanför det pågår fortfarande jakt för att glesa ut vildsvinspopulationen.

Utbrottet i siffror 

111 miljoner kronor. Jordbruksverkets totala kostnad för att hantera utbrottet.

484 ansökningar om undantag. 253 av dessa beviljades, 124 avslogs då de gällde sådant som redan var tillåtet, 117 avslogs och 6 drogs tillbaka av de sökande.

95 ansökningar om ersättning. Av dessa är 74 slutreglerade och ersättning om totalt 4528919 kronor har betalats ut. De totala ersättningsanspråken uppgår till 34207319 kronor.

14928 timmar av sökinsatser fördelade på cirka 625 jägare.

70 smittade vildsvin, samtliga har hittats inom en diameter av fem kilometer.

116 smittskyddsavlivade vildsvin, totalt i kärnområdet och i ytterområdet.

Nu har man alltså nått så långt att det är dags att förklara den afrikanska svinpesten i Sverige för besegrad.

– Vi har kommit betydligt längre än vi hade kunnat föreställa oss vid utbrottets början. Samverkan har verkligen varit a och o. Det gäller alltifrån det ovärderliga samarbetet med de lokala jägarna, kommunerna och andra myndigheter till den otroliga följsamhet som de som bor och verkar i zonen har visat. Alla har förstått allvaret i situationen, vilket har lett till att vi har kunnat begränsa smittan, säger Madeleine Haal Gertzell, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, i ett pressmeddelande.

Har förhoppningar

En friförklaring kan utfärdas tidigast ett år efter det senaste fallet av afrikansk svinpest, och sker genom att EU:s medlemsstater röstar om en formell friförklaring.

– Vi har i dagarna skickat in ansökan till kommissionen med önskemålet att bli friförklarade i slutet av september. Vi har goda förhoppningar om att kommissionen och övriga medlemsstater ska acceptera de åtgärder som Sverige har vidtagit, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär vid Jordbruksverket.

Året med svinpest

6 september. Första fallet bekräftas av SVA tack vare rapporter i fallviltövervakningen.

7 september. Jordbruksverket beslutar om en smittad zon med tillhörande restriktioner. Det råder bland annat totalt vistelseförbud i skog och mark i hela den smittade zonen. I zonen ingår hela eller delar av kommunerna Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås, Sala, Smedjebacken och Avesta.

8 september. Jordbruksverket upprättar en operativ ledningscentral i Fagersta. SVA möter Svenska Jägareförbundet och jaktledare för att inleda arbetet med att definiera smittans utbredning genom att söka efter döda vildsvin.

9 september. Under ledning av SVA etableras den tillfälliga provtagningscentralen i Fagersta. SVA och Svenska Jägareförbundet inleder med hjälp av lokala jägare det första storskaliga söket för att lokalisera döda vildsvin. Under utbrottets första månad ligger stort fokus på att identifiera hur utbredd smittan är.

11 september. Jordbruksverket beslutar att avliva alla tamgrisar i den smittade zonen som en förebyggande åtgärd. Landsbygdsministern besöker Fagersta och träffar kommunrepresentanter, ansvariga myndigheter, jägare och företrädare för berörda branscher.

12 september. Provtagningscentralen och den mobila förbränningsanläggningen tas i bruk.

15 september. Jordbruksverket meddelar att det finns möjlighet att ansöka om undantag från vissa av restriktionerna.

20 september. Internationella experter besöker området för erfarenhetsutbyte.

11 oktober. Trafikverket inleder arbetet med att stängsla in det så kallade kärnområdet där smittade kadaver hittats.

19 oktober. Jordbruksverket får en justering i regleringsbrev från regeringen som gör att man inom ramen för epizootilagen kan ersätta fler grupper än enbart djurägare och växtodlare som drabbas av restriktionerna.

26 oktober. Jordbruksverket börjar med kontroller i den smittade zonen för att säkerställa att beslutet om restriktioner i skog och mark faktiskt följs.

16 november. Svenska Jägareförbundet får i uppdrag av Jordbruksverket att minska vildsvinsstammen i den smittade zonen genom smittskyddsavlivning. Målet är att tömma hela kärnområdet på vildsvin och kraftigt reducera stammen i ytterområdet.

30 november. Baserat på resultat från sökinsatserna där ingen pågående smittspridning hittas görs en ny riskvärdering från SVA. Jordbruksverket beslutar att minska den smittade zonen från 1000 till 617 kvadratkilometer. Zonen berör nu endast Fagersta och Norbergs kommuner. Zonen delas in i två områden; ett kärnområde och ett ytterområde, med olika kraftiga restriktioner.

22 februari. Jordbruksverket lättar på ytterligare restriktioner. Det blir till exempel tillåtet att röra sig i mindre grupper i skog och mark i kärnområdet, samt att utföra vissa skogsbruksåtgärder i ytterområdet.

4 maj. En tredje sökinsats efter vildsvinskadaver inleds i kärnområdet, efter uppehållet under den mest snörika Fagerstavintern på många år. Skelett påvisas med rester av virus. Enligt SVA:s åldersbestämning har inga smittade vildsvin dött efter september 2023.

5 juni. SVA konstaterar att inga tecken finns på pågående smittspridning. Jordbruksverket häver de flesta restriktionerna i den smittade zonen. Till exempel blir alla slags skogsbruksåtgärder tillåtna och det blir tillåtet att röra sig i skog och mark även i kärnområdet.

30 augusti. Jordbruksverket skickar in ansökan till EU-kommissionen om att få Sverige friförklarat från afrikansk svinpest.

Källa: Jordbruksverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev