Grumlig plan från HaV

Sveriges yngsta myndighet, Havs- och Vattenmyndigheten (HaV), är klara med förvaltningsplanerna för säl, men tydliga förvaltningsmål saknas. Utredaren Susanne Viker på HaV säger att det funnits önskemål om att inte ha siffror.

 

Arbetet med nya förvaltningsplaner för säl började redan 2007 på Naturvårdsverket, men blev aldrig mer än ett utkast.

2011 när den nya myndigheten HaV startade blev det klart att de skulle ta över arbetet med de två förvaltningsplanerna, en för knubbsäl och en för gråsäl. Men först i majjuni 2012 kom arbetet i gång.

Den 30 september 2012 var arbetet klart enligt regleringsbrevet, men den korta arbetstiden var en av flera anledningar till att förvaltningsplaner blev grumliga.

Förvaltningsplanerna saknar förutom uppgifter om författare även fotnoter för att verifiera siffror och statistik, tydliga övergripande, storskaliga mål och lokala delmål, samt svar på grundläggande frågor som gynnsam bevarandestatus.


Gynnsam bevarandestatus uppnådd eller inte?

Ett av de övergripande målen, från regeringen, är att sälarna ska ha gynnsam bevarandestatus. Även om förvaltningsplanerna inte har tydliga siffror på var gynnsam bevarandestatus ligger för grå- respektive knubbsäl, så står det i förvaltningsplanerna att den är uppnådd för båda arterna. Men i pressmeddelandet från HaV, där förvaltningsplanerna presenterades, var utredaren Susanne Viker inte överens med sin förvaltningsplan.

I dag ser det ut som bestånden av gråsäl och knubbsäl närmar sig en gynnsam bevarandestatus, säger utredaren Susanne Viker i pressmeddelandet.

 

”Siffror blir aldrig sanna”


Susanne Viker.
Foto: Maja Kristin
Nylander/SwAM

I förvaltningsplanerna saknas det tydliga nivåer och Susanne Viker har två förklaringar till varför det saknas. Den ena är att det saknas sådana siffror då de debatteras på internationell nivå, den andra är att det fanns önskemål om att inte ha med siffror. Vem som framfört de önskemålen vill Susanne Viker inte svara på. Hon förklarar istället:

Siffror blir aldrig sanna, och de innehåller förväntningar. Folk hänger upp sig på dem, säger Susanne Viker.

Till Svensk Jakt säger källor, inblandade i arbetet med förvaltningsplanerna, att det just är siffror som arbetet saknar, och att en förvaltningsplan behöver tydliga, mätbara mål.

 

Läs mer:

Föreslår utökad skyddsjakt på säl

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay