Maria Nordström har märkt att intresset för taxar har svalnat när vargarna blivit fler i Skaraborg. Foto: Barbro Zetterberg

Hunduppfödaren om vargarna i syd: ”Det är en helt ny situation för oss”

Vargtätheten i Skaraborg ställer till det för kennlar i området då jägare inte vågar köpa tax- eller drevervalpar på grund av risken att de ska attackeras när de driver vilt med sitt skall.

Jägare har flaggat för att de allt fler vargarna i Skaraborg riskerar att ödelägga jakten.

Tidigare i höst skickades ett överklagande till Förvaltningsrätten i Luleå angående den beslutade licensjakten på varg. Enligt överklagan finns det numera minst åtta vargrevir i Skaraborg, med sammanlagt 60–80 vargar. Troligtvis är det ett av de områden i Sverige med högst vargtäthet.

Licensjakten omfattar sex vargar och då är det Ripelångenreviret som skjutas bort.

Slår hårt

– Bara på några år har vi gått från några vargar till uppemot åtta vargrevir. Vi har varken erfarenhet eller kunskap att navigera i detta. Det är något helt nytt som slår hårt mot oss som bor och verkar här, säger taxuppfödare Maria Nordström i Holmestad utanför Götene.

Det kräver även ett nytt sätt att tänka när det gäller själva jakten. 

– För oss jägare så innebär det nya utmaningar och att vi måste planera våra hundjakter på ett helt nytt sätt. Vi väljer nu att jaga i områden där det jagas kontinuerligt i stället för orörda jaktmarker. Att jaga utan pejl eller gps är inte att tänka på, säger Maria Nordström.

Inte optimalt

Vargtätheten påverkar även hunduppfödare, som Maria Nordström, i regionen.

– Jag vet många uppfödare som haft bra parningar och kombinationer som har svårt att bli av med sina valpar. Jag förstår dem som funderar att skaffa tax och drever att de väntar eftersom man är rädd. Tidigare kunde man välja ut rätt köpare till exempelvis en jakttax, men nu kan man tvingas sälja den till en person som inte vill jaga med hunden. Det är inte optimalt för hund eller köpare, säger Maria Nordström.

Stora skyddsvästar

Små drivande hundar som jagar med skall är särskilt utsatta.

– Jag har tittat på en skyddsväst till mina jakttaxar men det finns ingen som passar. De är oftast för stora vilket gör att hunden inte kan röra sig i den, säger Maria Nordström.

Och attacker sker. Senast söndag 4 december blev en drevertik attackerad av varg utanför Floby, men det gick efter omständigheterna väl.

Inget stöd

– Jag var på möte för ett tag sedan där bland annat Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelsen var med. Men det var väldigt provocerande eftersom de bara pratade om vad man skulle göra när angreppet skett och inte hur det skulle förhindras. Det saknas proaktivt arbete kring detta och det är närmast ett demokratibrott att inte fler åtgärder sätts in för att stötta oss som drabbas när vargpopulationen växer okontrollerat. säger Maria Nordström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev