Ensamma kultingar efter att suggan skjutits bort på grund av hög skottpeng. En åtgärd bortom allt som heter moral och etik, enligt Jägareförbundet. Foto: Ingemar Pettersson

Aftonbladet publicerar inte replik – Jägareförbundet bemöter LRF på sin hemsida

Efter LRF:s frontalangrepp på vildsvinen och indirekt på jägare som ser viltet som en resurs, skickade Jägareförbundet en replik till Aftonbladet, där lantbrukarorganisationens debattinlägg var infört. Men tidningen avböjde att ta in jägarnas replik, som därför publiceras på förbundets hemsida i stället.

I debattartikeln som publicerades på onsdagsmorgonen beskriver lantbrukarorganisationens ordförande Palle Borgström vildsvinen närmast som skadedjur som ska bekämpas med, som det tycks, alla till buds stående medel.

Moral och etik

Ordföranden i Jägareförbundet, Peter Eriksson.

I repliken, som är underskriven av Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson, beskrivs delar av LRF:s förslag som en åtgärd bortom allt som heter moral och etik.

Nedan citeras valda delar av Peter Erikssons svar på LRF:s debattartikel. Den som vill läsa hela repliken kan göra det genom att klicka här.

Framstöt efter framstöt

”Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har under lång tid sett vildsvinen som ett skadedjur i svensk natur. Med denna debattartikel verkar aversionen mot detta djur inte ha någon botten. I framstöt efter framstöt har man krävt åtgärder som går långt utanför normala åtgärder. Nu vill LRF minska stammen med 90 procent, införa skottpengar, minska jägarnas betydelse och i praktiken överföra jakträtten till staten. Förslagen innebär också att LRF – som ofta vill göra anspråk på att vara en djurvänlig organisation – vill skjuta suggor som har kultingar. Detta är en åtgärd bortom allt som heter moral och etik.”

Jaktmotståndare och konflikt

”Man ska inte glömma bort att det var människan som spred afrikansk svinpest till Sverige, samt att smittan kan dyka upp i tamdjursbesättningar även där vildsvin saknas. 
När LRF sedan väljer att använda ordet ”nöjesjakt” vilket hittills bara använts av jaktmotståndare, antar man en hållning som utstrålar konflikt. Samtidigt vill man säkert att jägaren ska göra jobbet. Vi måste tyvärr konstatera att Palle Borgström, ordförande för LRF, återigen vill både äta kakan och ha den kvar.”

Budskap som förringar

”Afrikansk svinpest är en allvarlig smitta som måste bekämpas med alla medel. Myndigheterna har lovordat jägarnas kompetens och insatser. De har till och med menat att deras insatser är avgörande för att kunna bekämpa smittan. I detta skede skickar LRF budskap för att förringa jägarna och deras betydelse för samhället. Sådana debattinlägg skapar inte några bra incitament till de människor som frivilligt ställer upp och hjälper till för att stoppa den afrikanska svinpesten”, skriver Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev