Med flera långtgående förslag vill LRF att den svenska vildsvinsstammen skjuts ner med 90 procent. Foto: Martin Källberg

Med flera långtgående förslag vill LRF att den svenska vildsvinsstammen skjuts ner med 90 procent. Foto: Martin Källberg

LRF i debattartikel: Skjut suggor och bränn vildsvinen

Skjut suggor och bränn vildsvin om köttet inte går att sälja. Förslaget kommer från LRF:s ordförande Palle Borgström, som med dessa åtgärder vill minska den svenska vildsvinsstammen med 90 procent. Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson kommenterar utspelet med att det i dessa tider vore bättre att LRF stöttar jägarna i stället för att förringa dem.

Samtidigt som jägarna i Fagersta jobbar som hårdast och på alla sätt de kan bidrar till att den afrikanska svinpesten inte ska spridas, går Lantbrukarnas riksförbund, LRF, till generalangrepp mot vildsvinen, och mot jägarna som ser viltet som en resurs.

I en debattartikel i tidningen Aftonbladets nätupplaga beskriver lantbrukarorganisationens ordförande Palle Borgström vildsvinen närmast som skadedjur som ska bekämpas med, som det tycks, alla till buds stående medel.

Ett första steg

LRF:s ordförande Palle Borgström.

I debattartikeln hänvisar Palle Borgström till slutsatser som den så kallade viltskadekommissionen – som inte är någon statlig institution utan något som LRF har konstruerat – kom fram till förra sommaren.

I sju punkter ger LRF förslag på hur vildsvinsstammen ska minskas med 90 procent. Förslagen beskrivs som ett första steg för att nå målet.

I Västmanland och intilliggande län ska skottpengar på vildsvin införas. Beloppet för fällda suggor bör vara särskilt högt. Finansiering kan ske genom Viltvårdsfonden.

Bränn vildsvinen

Några andra förslag i LRF:s sjupunktsprogram är att stora fällor ska godkännas, jaktlagstiftningen ska sätta samhällsintresse före nöjesjakt, drönare ska få användas vid vildsvinsjakt och förbudet mot utfodring av vildsvin ska göras tydligare.

”Staten måste ta ansvar för finansiering av transport och destruktion av vildsvin som inte kan konsumeras om avskjutningen ökar.”, skriver LRF:s ordförande.

Devalverat värde

Peter Eriksson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson anser att LRF med sin debattartikel förringar jägarnas insatser.

– Det är ytterst olyckligt att man ser vildsvinen som skadedjur och devalverar värdet av viltet. Med denna debattartikel förringar LRF de insatser jägarna i detta nu gör för att stoppa pesten.

Katastrofala följder

Enligt Peter Eriksson är det människor som är orsak till att den afrikanska svinpesten spridits till vårt land.

– Det är inte vildsvinens fel att det blivit ett utbrott i Sverige, säger Peter Eriksson och fortsätter:

– Om inte jägarna ställer upp och ser till att svinpesten stoppas får det katastrofala följder för svinnäringen. Jag tycker att LRF borde stötta Sveriges jägare i stället.

Svensk Jakt har sökt LRF:s ordförande Palle Borgström, men han var inte tillgänglig för intervju.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev