Vildsvinsjakt i andra delar av landet än det smittade området kan genomföras som tidigare. Det finns ingen anledning att provta friska djur. Afrikansk svinpest är inte farligt för människa. Foto: Martin Källberg

Rekommendationer till jägare: Rengör utrustning och tvätta hunden

På Jägareförbundet översköljs man nu med frågor angående afrikansk svinpest från oroliga jägare. Inte bara från det drabbade området i Västmanland, utan från hela landet. 

Enligt biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson är de vanligaste frågorna:

Anders Nilsson.

Vad ska jägarna göra med sin utrustning, fordon, kläder och hundar i det fall de jagat där afrikansk svinpest, ASF, finns, här hemma eller utomlands?

Hur ska jägarna agera som jagar vildsvin i andra delar av landet, där ASF inte konstaterats?

Rapportera fynd

På den andra frågan svarar Anders Nilsson att de ska jaga som vanligt, men med tanke på vad som inträffat i Västmanland skärpa uppmärksamheten.

– Den som påträffar ett vildsvin som dött oförklarligt ska genast rapportera sitt fynd till Statens veterinärmedicinska anstalt. Skjuter man ett vildsvin som inte ser friskt ut ska också det rapporteras, säger Anders Nilsson.

– I övrigt kan man jaga på som vanligt. Det finns ingen anledning att provta friska vildsvin. Afrikansk svinpest drabbar endast grisar, och är inte farligt för människa.

Överlever länge

SVA har tillsammans med Jägareförbundet tagit fram rekommendationer för vad jägare som jagat i områden som är drabbade av ASF ska göra när det är dags att åka därifrån.

Viruset kan överleva mycket länge i blod och kött, och åtminstone flera dagar om det finns till exempel på jaktkläder, kängor eller annan utrustning, som blodats ner under jakt. Det kan också återfinnas i jord under skor eller i bildäck.

För att inte sprida viruset ska jägarna vara försiktiga och uppmärksamma och rengöra sina kläder och sin utrustning före hemresan.

Tvätta hunden 

Följande rekommendationer ges av Jägareförbundet och SVA. De är skrivna för jägare, men är också lämpliga att följa för andra som vistas i skogen:

• Rengör utrustning, kläder och stövlar, tvätta helst kläder i maskin. Man kan också lägga kläder och utrustning i bastu, över 60 grader i 30 minuter. 

• Rengör jakthundens utrustning, halsband, västar med mera. Tvätta hunden ren. 

• Se till att kött eller obehandlade troféer inte kommer i kontakt med vildsvin. 

• Vänta 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländsk grisbesättning innan du besöker någon gård med grisar, innan du hanterar foder för vildsvin eller besöker dylik utfodringsplats. 

Samtliga artiklar om utbrottet av afrikansk svinpest hittar du här.

Allmänna rekommendationer

SVA ger också andra mer allmänna rekommendationer, mer riktade till oss alla än endast till jägare:

• Aldrig lämna eller ge matavfall till vilda djur eller tamgrisar.

• Ta hand om ditt matavfall så att inga vilda djur kommer åt det. Det gäller både hemma och vid picknick och på rastplatser.

• Kompostera matavfall i sluten behållare.

• Ta reda på vad som gäller då du ska resa utomlands. Från vissa länder är det förbjudet att ta med sig livsmedel och andra animaliska produkter.

• Undvik att ta med skinka och charkprodukter från smittade länder, eftersom sådana produkter kan innehålla viruset.

• Smittan kan också spridas med kläder och utrustning som det kommit kroppsvätskor från smittade djur på och som inte rengjorts.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev