Syna partiernas åsikter i jaktfrågor

Björn Sprängare.

Det innevarande året kallas för supervalåret eftersom både valet till EU-parlamentet i maj och ett riksdagsval i september kallar medborgarna till valurnorna.

För oss jägare är det ett synnerligen viktigt år då båda valens utfall kommer att påverka villkoren för våra möjligheter att jaga i framtiden. Oavsett resultatet i riksdagsvalet behöver en kommande regering ta ställning till jaktlagsutredningen, som nu har arbetat i över ett år.
Jaktlagen har sitt ursprung i en lagtext från 1938 och det är hög tid att den moderniseras. En kommande regering måste ta ställning till om utredningen ska fortsätta med samma direktiv eller om nya villkor ska formuleras. Men med största sannolikhet kommer översynen att fullföljas.
Vår svenska lagstiftning är numera EU-anpassad till stor del – över 50 procent av de lagar som reglerar kommunernas och landstingens verksamhet är beroende av Bryssel.
En EU-anpassning av jaktlagen ligger i farans riktning. Det finns alltså stora risker att den frihet under ansvar som vi jägare hittills har levt under kommer att begränsas.

Konkreta jaktfrågor fram till valet
Jägareförbundet mobiliserar alla resurs­er för att få de olika partiernas kandidater att uppmärksamma våra intressen. Vi kommer också att presentera de olika partiernas uppfattning i konkreta jaktfrågor fram till valet. Arbetet har redan påbörjats regionalt och nationellt och vi kommer att intensifiera intressebevakningen den kommande perioden.
Under Almedalsveckan har vi seminarier och debatter där vi utfrågar riksdagspartier­na i frågor som är angelägna för jägarkåren. Vi kommer också att hålla våra medlemmar informerade om partiernas uppfattningar i debatterna.
Vi kommer naturligtvis också att arbeta hårt för att påverka partierna att i sina program ta upp våra frågor och verka i den riktning som vi anser vara den lämpliga.
I slutänden är det den enskildes röst som blir avgörande för valutfallet. Vill du som medlem verka för friheten att även i framtid­en jaga med löshund som vi alltid har gjort, under förutsättning att vi tar ansvaret för att jakten bedrivs med fortsatt hög etik? Då bör du veta vilka partier som ställer upp på det.

Syna korten
Innan du lägger din röst: Syna korten! Vad står partiet för i jaktfrågorna? Känner du personligen kandidater till EU-parlamentet eller riksdagen? Tala då om hur viktigt det är att vår svenska jakttradition får bevaras.
Ett supervalår är ett avgörande år för framtidens jaktvillkor i Sverige. Jägarna står för ett sunt brukande av naturens mångfald.
Låt oss mobilisera lokalt, regionalt och nationellt så att jägarens röst blir hörd på alla håll i valdebatten!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.