Fäll lövträd åt rådjuren
Fina kvistbitar och knoppar från lövträd av alla slag är ett slags nödfoder men ingår ändå i små mängder i rådjurens vinterföda. Vid en foderplats betas fällda lövträd begärligt trots att rådjuren har tillgång till bättre foder.
Rådjuret är även vintertid en finsmakare och det är bara späda årsskott och bladknoppar som äts, ibland även hängen och lavar. På grund av sin klena tandutrustning gnager rådjur inte bark, inte ens den gröna barken på aspens stam eller grenar som älgar och harar regelmässigt gnager rena.
Rådjuren favoriserar inte heller asp utan uppskattar praktiskt taget alla lövträd ungefär lika mycket. Al står dock lägst på listan, ek högst.
Det är i allmänhet bara de späda kvisttopparna, årsskotten, som äts men ibland kan rådjuren också tugga i sig överraskande stora kvistbitar. Den ved de därigenom får i sig är praktiskt taget osmältbar men tycks ändå fylla en viss funktion vid matsmältningen.
Fälla lövträd
Norrut i landet, i områden där snödjupet vintertid så gott som alltid överstiger halvmetern, lever rådjuren genom anpassning mer ”älglikt” och betar kvist från buskar och träd i större omfattning än vad rådjur längre söderut gör. Det anses att ett snödjup på omkring 50 centimeter utgör en sorts gräns, när rådjuren får svårt att komma ner till markskiktet och beta ljung och bärris, som annars är den normala vinterfödan.
Runt en foderplats för rådjur kan det därför vara välbetänkt att fälla lövträd vintertid så att djuren vid behov kan tillgodose sitt behov av kvist och knoppar. Finns det inga lämpliga lövträd på foderplatsen får man hugga på andra ställen och släpa dit. För den som hugger ved är saken lätt att ordna, det är bara att ta vara på toppar och stora grenar och se till att de hamnar i närheten av foderplatsen.
Den som utfodrar rådjur med torkade lövkärvar har redan löst frågan. När rådjuren varit framme återstår som regel bara några torra pinnar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.