Rävspillning från Södermanland analyserad
Tidigare idag informerade Smittskyddsinstitutet om att en person bosatt i Västerbotten smittats av rävens dvärgbandmask. Nu går SVA ut med resultaten av den insamling av rävspillning som gjorts i Södermanland och Östergötland. Av 790 analyserade spillningsprover var sex stycken 0,8 procent positiva för parasiten.
Efter att rävens dvärgbandmask förra året påträffades hos räv i närheten av Katrineholm samordnade Jägareförbundet insamling av rävspillning i detta område Södermanland och Östergötland. Resultatet av denna insamling är nu klart, men det förändrar inte tidigare riskbedömning ochsmittskyddsrekommendationer, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande: Risken för människor att smittas i Sverige är mycket liten och de smittskyddsrekommendationer som finns sedan tidigare kvarstår.
Sex positiva
Totalt har 790 spillningsprover analyserats. Av dessa var sex (6) positiva för rävens dvärgbandmask, vilket är 0,8 procent av de undersökta proverna.
Fem av de positiva rävspillningarna är insamlade inom en radie av sex kilometer från den första fyndplatsen, strax söder om Katrineholm. Ett positivt prov plockades knappt tolv kilometer söder om första fyndplatsen.
SVA skriver att fynden bekräftar att förekomsten av parasiten kan vara mycket lokal och variera inom ett område, vilket är känt sedan tidigare. Resultaten av studien förändrar inte den bedömning som tidigare gjorts. Risken för människor att smittas i Sverige är mycket liten och de smittskyddsrekommendationer som finns sedan tidigare kvarstår.
SVA skriver vidare att resultaten nu håller på att utvärderas samt att de utgör en viktig grund för kommande övervakning av förekomst och spridning av rävens dvärgbandmask. Undersökningen är även en del av en utvärdering av en ny test som utvecklats vid SVA för att på ett mer kostnadseffektivt sätt kunna övervaka förekomsten av smittan i landet genom spillningsanalyser, istället för att undersöka skjutna rävar.
Resultaten kan ses på en karta som finns här (pdf).
Så här läser du kartan:
Karta över provtagningsområdet runt Katrineholm, där över 800 rävspillningar insamlades (varav 790 analyserades) inom en cirkel med 50 km diameter, över en yta av knappt 2.000 kvadratkilometer. De sex positiva rävspillningar har markerats med var sin röd triangel.
De blå kvadraternas storlek speglar antal rävspillningar som insamlats och inom en provruta på 2×2 kilometer och som var negativa avseende förekomst av rävens dvärgbandmask.
Provrutornas hörn är svagt markerade med plustecken i kartan. Prover inkom från ungefär hälften av provrutorna inom provtagningsområdet, och därför saknas blå kvadrater i övriga provrutor.
De fem samlade positiva proverna några kilometer söder om Katrineholm ligger inom sex kilometers radie från den plats där räven med dvärgbandmask först påvisades våren 2011.
Karta: SVA
Läs även:
Första fallet i Sverige: människa smittad av rävens dvärgbandmask
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.